Nieuws

17 oktober 2021

Gemeentelijke waardering voor zes Amersfoortse zwemmers

De huldiging van de paralympische medaillewinnaars bij het zwemmen in Amersfoort.

Donderdagmiddag 14 oktober ontvingen zes Paralympische zwemmers een onderscheiding van de Gemeente Amersfoort. Drie zwemmers ontvingen een Jongerenonderscheiding en de andere drie een Sint-Jorispenning van de stad Amersfoort. Tijdens de feestelijke huldiging van de Paralympische zwemploeg op het buitenterrein van Amerena reikte burgemeester Lucas Bolsius met hulp van wethouder Van der Linde de Amersfoortse onderscheidingen uit.

Het Sportfondsenbad (voorheen) en nu zwembad Amerena is al jarenlang de thuisbasis van het Paralympisch zwemteam van de KNZB. De meeste sporters wonen ook in Amersfoort.

Burgemeester Bolsius: “In Tokyo zijn er geweldige prestaties geleverd door het hele team para-zwemmers. Wij zijn er trots op dat ze ondanks de geldende coronamaatregelen in Amersfoort konden doortrainen. Zij kwamen met maar liefst zeventien medailles naar huis. Vandaag zetten we alle para-zwemmers in het zonnetje en krijgen zes van deze toppers een terechte waardering!”

Jongerenonderscheiding

  • Voor de Jongerenonderscheiding van de stad Amersfoort mocht een drietal zwemmers naar voren komen. Bas Takken behaalde twee paralympische medailles: brons op de 200 meter wisselslag SM10 en zilver op de 400 meter vrije slag S10.
  • Zijn ploeggenote Lisette Bruinsma was eveneens goed voor twee zilveren medailles op respectievelijk de 100 en 400 meter vrije slag.
  • Thomas van Wanrooij kreeg de onderscheiding omdat hij het podium bereikte vanwege zijn bronzen medaille op de 200 meter wisselslag SM13.

Sint-Jorispenning van de stad Amersfoort

  • Rogier Dorsman won drie gouden medailles op de onderdelen 100 meter schoolslag SB11, 200 meter wisselslag SM11 en 400 meter vrije slag S11.
  • Lisa Kruger kwam met vier medailles thuis: een keer zilver – 100 meter schoolslag SB9 – en drie keer brons: 100 meter vrije slag S10, 100 meter rugslag S10 en 200 meter wisselslag SM10. In 2016 verraste zij met goud op de 100 meter schoolslag SB9.
  • Het meest succesvol in het team van de coaches Sander Nijhuis en Bram Dekker was Chantalle Zijderveld. Haar oogst bedroeg vijf medailles: twee gouden – 200 meter wisselslag SM10 en 100 meter schoolslag SB9, twee zilveren – 100 meter vrij slag S10 en 50 meter vrije slag S10 – en één bronzen medaille 100 meter vlinderslag SM10 (brons).

Leuke en respectvolle huldiging

Een maand na het toptoernooi in Tokio werd de ontvangst in het bad, waar zoveel inspanningen werden geleverd om topprestaties neer te zetten in het paralympisch water, zeer gewaardeerd. Of zoals Chantalle Zijderveld dat mede namens haar ploegleden op de sociale media samenvatte: “Het was een leuke en respectvolle huldiging.”   

 

Deel dit artikel