Nieuws

03 september 2021

Chantalle Zijderveld sluit met goud in stijl af; ook medailles voor Bruinsma, Takken en Kruger

Chantalle Zijderveld sloot met goud in stijl haar toernooi af.

Met een wereldrecord (2.24.85) op de 200 meter wisselslag (SM10) besloot vijfvoudig medaillewinnares Chantalle Zijderveld haar fantastisch verlopen Paralympische Spelen op grootse wijze. De ploeg als totaal behaalde zeventien medailles.

"Ik weet niet zo goed wat er is gebeurd. De beste races zijn die waar je je niets meer van herinnert. Ik had nog tegen mijn moeder gezegd dat ik graag een medaille zou winnen. De kleur maakte me niet uit. En dan is deze manier natuurlijk geweldig." Na de grote blijdschap over het resultaat kwam toch het verhaal. Na de overgang van vlinderslag naar rugslag zag zij dat zij naast de meiden zwom die normaal gesproken voor haar moesten liggen. “Dat was, denk ik nu, een goed voorteken op een mooi resultaat."

Achter Zijderveld was er brons voor Lisa Kruger (2.27,86). De wedstrijd was volgens de zwemster een overwinning op persoonlijk gebied. "Dit was de allereerste race waarin ik werkelijk alles heb gegeven. Een race waarin ik niet bang was voor de pijn. Ik kon niet eens meer naar de kant zwemmen toen ik klaar was. Dat is toch wel een indicatie dat het alles is geweest wat erin zat. Voor de toekomst is dit zo’n grote stap voor mij om dit gedaan te hebben."

Revanche voor Bruinsma

Liesette Bruinsma zwom in 1.06.55 naar zilver op de 100 meter vrije slag (S11). De Chinese Guizhi Li won (1.05,87) in een nieuw Paralympisch record. Het wereldrecord (1.05,14) van Bruinsma kwam niet in gevaar. "Dit was mijn revanche. Na twee vierde en een vijfde plek dan nu een mooie medaille. Ik had geroepen dat ze nog niet van me af waren. Zie hier het resultaat", aldus een opgetogen Bruinsma. "Van winnen krijg je energie, maar verliezen kost energie. Na elf starts ben ik kapot, maar dit zilver is een prachtige afsluiting van het toernooi."

Het brons (2.11,39) van Bas Takken op de 200 meter wisselslag (SM10) voelde ‘geweldig’ na een gekke ochtend. In de series werd de West-Fries uit Hoorn in eerste instantie gediskwalificeerd. Die werd door de technisch staf succesvol aangevochten, zodat Takken alsnog in de finale van start mocht. "Ik zwom een persoonlijk record, dus brons is het maximum haalbare en een mooie afronding van mijn tweede Paralympische Spelen. Ik ga naar huis met twee medailles. Dat is prachtig en volgens verwachting."

Dorsman vlaggendrager

Op de 100 meter vlinderslag (S11) kwam Rogier Dorsman een fractie tekort voor het podium. Met 1.05.67 werd de drievoudig gouden medaillewinnaar van Tokio vierde. "Ik was helemaal stuk en had alles gegeven. Ik wist dat het spannend zou worden, maar vlinderslag is niet helemaal mijn discipline. Van drie keer goud en twee vierde plaatsen op mijn eerste Paralympische Spelen had ik alleen maar kunnen dromen."

Als bonus mag Rogier Dorsman de vlag dragen tijdens de sluitingsceremonie met Chef de Mission Esther Vergeer. "Dat is een hele eer. Zeker omdat het met Esther is. Ik moet er een dag langer voor blijven, maar dat doe ik graag."

Op de 100 meter rugslag (S6) klokte Thijs van Hofweegen een zevende tijd (1.19,69). "Ik hoopte op een persoonlijk record. Dat is net niet gelukt, maar dat ik er zo dicht tegenaan zit geeft dat me hoop voor een goede race in de estafette."

Estafetteploeg vijfde

Op de 4x100 wisselslag (34 punten) werden Querijn Hensen (1.02.67), Tim van Duuren (1.10.44), Bas Takken (1.03.07) en Thijs van Hofweegen (1.06,67) vijfde in 4.22.25. Goud, zilver en brons waren voor Rusland (4.06.59), Australië (4.07.70) en Italië (4.11.20)

Deel dit artikel