Nieuws

26 augustus 2021

Vier medailles binnen een uur: 2x goud en 2x zilver

Lisa Kruger en Chantalle Zijderveld

Op dag 2 van het Paralympisch zwemtoernooi in Tokio mochten vier Nederlanders een medaille ophalen. Binnen een uur zwommen Rogier Dorsman en Chantalle Zijderveld op hun favoriete onderdelen naar goud op de 400 meter vrije slag (Rogier) en 100 meter schoolslag (Chantalle) Ook Liesette Bruinsma en Lisa Kruger maakten hun gang naar het podium. Zij kregen het zilver overhandigd.

Bijzondere uitkomst op de 100 meter schoolslag dames

De uitkomst van de schoolslag bij de dames was bijzonder. De twee Nederlandse zwemsters kennen elkaar sinds hun eerste ontmoetingen als jongste junioren en daarna van vele internationale toernooien zoals Europese en wereldkampioenschappen en de Paralympische Spelen. In 2016 was Zijderveld favoriete voor het goud, maar in Zuid-Amerika groeide Lisa Kruger ineens boven zichzelf uit, en tikte als eerste aan.  

In de jaren die volgden verlegde Lisa Kruger haar interesse naar de wisselslag en trainde daardoor minder specifiek op de schoolslag. Chantalle Zijderveld bleef progressie boeken op de 50 en 100 meter schoolslag en bekroonde dat nu met een winnende tijd van 1.10.99. In de serie zwom ze vandaag met 1.11.29 al een wereldrecord en ze herhaalde dat in de eindstrijd. De titelverdedigster werd nu tweede in 1.13.95 en was daarmee heel blij. Beide dames komen in Tokio uit op vijf onderdelen. Zijderveld was helemaal in de wolken omdat zij na goud, zilver en brons bij EK en WK in ook bij de Paralympics een setje van drie heeft! Na het zilver van afgelopen woensdag op de 50 meter vrije slag, was er dus vijf jaar geleden brons op de 100 meter schoolslag.

Geen concurrentie voor gouden Rogier Dorsman

Net als Zijderveld zwom Rogier Dorsman op zijn onderdeel, de 400 meter vrije slag, overtuigend naar de eerste plaats. Precies op het 100 meter keerpunt nam hij die positie na de snelle opening van de naast hem zwemmende Chinees Hua Dong via een superkeerpunt over en stond deze niet meer af. Per baan vergrootte hij zijn voorsprong en zelfs een verprutste wending op 250 meter deerde hem niet. Zijn voorsprong was dermate groot dat de zege hem niet meer kon ontgaan; de winnende tijd was 4.28.47. Een opgetogen Rogier Dorsman vond het goud ‘fantastisch’. "Het is een droom die uitkomt. Ik besef het nog niet helemaal zo kort na de race. Het heeft even nodig om in te dalen. Na al die jaren trainen is het meteen raak op de eerste afstand. Echt super’’, jubelde de 22-jarige Dorsman.

Na goud in Rio, nu zilver voor Liesette Bruinsma

Meteen daarna kwam Liesette Bruinsma in actie. Zij trof in de 17-jarige Amerikaanse nieuwelinge Anastasia Pagonis een geduchte concurrente die ongenaakbaar bleek. Niet zo verrassend overigens, want zij overtuigde in de series al met een zeer snelle 4.58.40, een wereld- en op dat moment Paralympisch record. Pagonis nam na de eerste twee banen afstand en had minder moeite met de rechte lijn dan de titelhoudster. Bruinsma finishte tien seconden later en dat was goed voor zilver.

Voor Bruinsma zijn de Spelen nog niet afgelopen. De 'koningin' van Rio met vijf medailles komt ook in Tokio op vijf onderdelen in actie en heeft met de zilveren plak haar eerste medaille binnen. Ook Dorsman komt op vijf afstanden in actie en dat geldt ook voor Zijderveld en Kruger.

Vierde en vijfde

Er stonden nog twee Nederlanders op de startblokken in de finales, maar voor het podium kwamen zij niet in aanmerking. Tim van Duuren was het dichtst bij een medaille. De 18-jarige zwemmer kwam op de 100 meter rugslag 0,07  seconde tekort voor het brons. "Het viel helaas de verkeerde kant op. Het voelde sterk en ik heb gevochten tot het eind. Het was net niet goed genoeg." Thomas van Wanrooij werd vijfde op de 100 meter rugslag (S13) in 1.10,50. "Het was een sterk veld en in zo’n finale weet je nooit wat kan gebeuren. Er zat niet meer in dan dit’’, aldus Van Wanrooij.

Nog veel meer (achtergrond)informatie op: https://teamnl.org/teams/88-TeamNL_Zwemmen

Deel dit artikel