Nieuws

12 mei 2021 • Jos van Kuijeren

Duik in het verleden: Wandy Kater en Arthur de Rouw met eerste EK-medailles

Wandy Kater (rechts) was in 1989 de eerste Nederlandse vrouw die bij de EK open water een medaille (zilver 5km) won. Vier jaar later was zij in het Tsjechische Slapy nog eens succesvol met brons op de 25km. Op het podium wordt zij geflankeerd door Gea Veldhuizen (zilver) de Française Anne Chagnaud (goud). 

Zoals vrijwel bij elke begin van een toernooireeks moesten de liefhebbers van het open water de LEN-bobo's ervan overtuigen dat ook hun tak van zwemmen de erkenning verdiende van een officieel kampioenschap.

Dat kwam er uiteindelijk van in 1989 in een baai vlakbij het Joegoslavische (nu Kroatische) Stari grad tegenover Split en het eiland Hvar. De KNZB stond niet trappelen bij al weer een extra kostenpost en belangstellenden moesten hun reis en verblijf grotendeels zelf bekostigen. Wie een plaats bij de eerste acht veroverde kreeg een tegemoetkoming in de kosten van 750 gulden als bonus!  Acht van de elf Nederlandse deelnemers profiteerden hiervan, zodat de KNZB toch 6000 gulden moest uitkeren.

Vooral tijdens de met 4 kilometer ingekorte 25km race waren de omstandigheden (hoge golven en veel wind) minder aangenaam; bij de 5km waren er problemen met een weggeslagen keerpuntboei. De eerste medailles waren voor Wandy Kater (zilver op de 5km) en Arthur de Rouw (brons op de 5km). Jackquo Odemaere stal de show met zijn in het Kroatisch uitgesproken dankwoord namens de deelnemers.

Deel dit artikel