background image
 
*

Jongste jeugd laat geen enkel pr heel in Leiden

Door: Jos van Kuijeren   |   Bron: LZ 1886   |   25/02/2012
Jongste jeugd laat geen enkel pr heel in Leiden
Dit weekend worden voor de zevenentwintigste keer door LZ 1886 de Speedo Jaargangwedstrijden georganiseerd. In het Leidse zwembad De Zijl komen de beste Speedo-zwemmers van Nederland tegen elkaar uit. De belangstelling voor de wedstrijden bleek evenals vorige jaren groot: ongeveer 220 zwemmers, afkomstig van bijna 100 verenigingen komen naar Leiden. Een overzicht van de prijswinnaars van de eerste dag.

Jongens minioren 6
De wedstrijd werd traditioneel geopend door de oudste jongenscategorie, de minioren 6, met de 100 meter vrije slag. Het werd een mooi gevecht tussen Dennis Weening van Oceanus en de opvallend sterke Tyrese Wilson van De Fuut; waarbij Dennis met een klein verschik (1.02.59 om 1.02.75) won van Tyrese. Het brons was voor Vincent de Munter van Brunssum (1.05.00). Ook het volgende nummer van deze leeftijd, de 200 wissel, ontaardde in een spannende strijd waarbij Dennis Weening wederom de snelste bleek in 2.38.24. Het verschil met nummer 2 Axel Hanning van ZPC Stadskanaal was slechts 0.04, nummer 3 Jari Groenhart finishte slechts een halve seconde na Axel. Op de 200 meter vrije slag was het goud wel voor Axel. Met een nieuw PR van 2.23.63 eindigde hij voor Vincent de Munter (2.24.07) en Niels Hofmeijer (WS Twente, 2.24.18). De dag voor de minioren 6 werd afgesloten met de 100 vlinder, die (net als de 50 vlinder vorig jaar) gewonnen werd door Ruden de Ridder van SG Zeeuwse Kust, die met 1.13.14 een ruime drie seconden voor Dennis Weening en Axel Hanning aantikte.

Meisjes minioren 5
De oudste meisjes, de minioren 5, zwommen hetzelfde programma als de jongens minioren 6 en begonnen hun toernooi met het ‘koninginnenummer’ 100 meter vrije slag. Deze werd met een mooi PR van drie seconden gewonnen door Claire Verkijk van WVZ met 1.07.89. Ook het zilver en brons bleven in de buurt van Leiden, Loulou Janssen van de Columbiaan en Inge Vieveen van WVZ waren de gelukkigen. Ook de op 200 wisselslag leek Claire op een zege af te zwemmen, maar bij het rugslagkeerpunt zette zij op de borst af en er volgde diskwalificatie. Het goud ging zodoende naar Loulou Janssen van De Columbiaan in 2.46.76, gevolgd door Indy Jongman (Zeester Meerval) en Inge Vieveen wederom als derde. Zij had echter haar zinnen gezet op de volgende afstand, de 200 vrij. Hoofdsponsor Speedo had deze afstand dit jaar tot ‘Femke Race’ benoemd vanwege de successen die Femke Heemskerk, waarnaar de race is vernoemd, afgelopen seizoen had op deze afstand. Inge Vieveen bleek met 2.30.28 de snelste en kreeg uit handen van Speedo-directeur Lammie Winters het speciale Femke Race-t-shirt overhandigd.

Foto Kees-Jan van Overbeeke

Silke Holkenborg van Montferland en Sam van Nunen (Nautilus Veghel) ontvingen het zilver en brons. Claire Verkijk nam op de slotafstand, de 100 vlinder, sportieve revanche voor haar diskwalificatie en won deze met een PR van 6 seconden in 1.15.48. Ook de nummers 2 en 3, Loulou Janssen en Marit de Lau (Tempo Valkenswaard) lieten de secondes eraf vliegen met PR’s van allebei 5 seconden.

Jongens minioren 5
De jongens minioren 5 begonnen hun toernooi, en meteen was het al spannend! De eerste vier zwemmers tikten binnen 75-honderdste seconde aan. Sem Dik (SG Zaanstad) maakte echter een fout bij het keerpunt en werd gediskwalificeerd. Het goud ging hierdoor naar Luc Kroon van Ed-Vo in 1.16.21. Tweede werd Jelle Smid (Aqua-Novio ‘94) en derde Thomas Jansen van WVZ. Op de 100 meter vrije slag schoof Jelle Smid een plekje op en won het goud in 1.09.63, gevolgd door Sander Crooijmans van De Rijn. Dat het zwemmen van landelijke wedstrijden vleugels kan geven bewees Bas Morelissen van IJsselmeer; hij zwom in serie 1 een dik PR en won daarmee de bronzen medaille! De laatste afstand van deze leeftijdscategorie, de 50 vlinder, werd een prooi voor Luc Kroon in 34.12, die daarmee zijn tweede gouden medaille op kon halen. Ivo Stolk (De Duck) en Pim Verdaasdonk (SBC 2000) kregen het zilver en brons omgehangen.

Meisjes minioren 4 en later
Ook de meisjes minioren 4 en later begonnen hun toernooi met 100 meter rugslag, en ook hier bleek het rugslagkeerpunt een spelbreker. Het was een spannende strijd tussen Bo Souhoka (SG HGN) en Danique Bernard (Ed-Vo), waarbij Bo net won met een tijd van 1.22.88. Danique bleek echter bij een keerpunt teveel ‘stuwende bewegingen’ gemaakt te hebben en werd gediskwalificeerd. Het zilver ging daardoor naar Sophie de Jonge (De Duck); het brons was voor Nikki Smeets van ZC Valkenburg. Op het volgende nummer, de 100 meter vrije slag, waren de eerste twee plaatsen bezet door zwemmers van De Duck. Sophie de Jonge en Giorgia Colle gingen met goud en zilver naar huis; het brons was voor Bo Souhoka. Op de afsluitende 50 vlinderslag snelde Imani de Jong (ZPCH) naar het goud, gevolgd door Sophie de Jonge en Danique Bernard.

Jongens minioren 4 en later
De jongste jongens, de minioren 4 en later, begonnen het toernooi met het betere sprintwerk: de 50 meter vrije slag. Bryan Agterdenbos (De Devel) en Brandon van den Berg (Poseidon ’56) vochten een felle strijd uit, waarbij Agterdenbos met slechts 0,1 seconde voorsprong won in 0.31.25. Het brons was voor Sebastiaan Bal, ook van Poseidon ’56. Op de 100 meter schoolslag waren de rollen omgedraaid en won Brandon van den Berg (1.29.87) met ruime voorsprong op Bryan Agterdenbos. Het brons was voor Luka Bouwman van Eiffelswimmers PSV. Op de afsluitende 100 wissel waren het wederom Agterdenbos en Van den Berg die een felle strijd uitvochten. Het verschil bedroeg slechts 0.07; ditmaal in het voordeel van Bryan Agterdenbos. Thomas Weening van Oceanus maakte het podium compleet en nam het brons mee naar huis.

De uitslagen zijn te vinden op Jaargang2012.

Kees-Jan van Overbeeke heeft zijn camera weer het nodige werk laten doen; de resultaten zijn te zien zijn via zwemfoto's.
Rubriek: Nieuws, Minioren

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.