background image
 
*

LZ 1886 voor het eerst landskampioen

Door: Jos van Kuijeren   |   Bron: Swimjos   |   16/03/2003
LZ 1886 voor het eerst landskampioen
"Er is er maar een de beste van Nederland" riep de trotse Leidse wethouder Alex Pechtold tijdens het kampioensfeestje en natuurlijk kopten alle zwemmers die voorzet telkens in met een luidkeels gebruld "LZ" . Hij nodigde de kersverse landskampioenen daarom uit om dinsdag na de raadsvergadering op het stadhuis te komen voor een officiele huldiging. De Dolfijn SPAX en de SG Hellas/Glana/KZ eindigden als tweede en derde. In de laatste van de vier rondes domineerde LZ nog veel meer dan eerder dit seizoen; DWK-XCESS behaalde deze keer de tweede plaats.

Inderdaad was LZ de allerbeste van Nederland in de zwemcompetitie 2002/2003. Tijdens de vierde ronde, georganiseerd door De Kempvis in Spijkenisse werd dat dubbel en dwars waar gemaakt. En daarmee schaarde de formatie van de hoofdtrainers Gerard Meurs en Ton Beaufort zich in de illustere rij kampioenen van de laatste 20 jaar: HPC (4x), De Dolfijn (6x), AZ&PC, PSV, DWK (7x) en SG Dordrecht/ MNC (2x).

De opmars van het huidige LZ begon zo'n zes jaar geleden met de komst van Gerard Meurs. De inwoner van Rijswijk, die inmiddels zijn sporen als trainer had verdiend, kwam in een vereniging terecht waar veel jeugd te vinden was en die na de hoogtijdagen onder de bezielende leiding van Nel Barnhoorn in de eerste helft der jaren negentig een pas op de plaats had moeten maken en inmiddels anoniem mee zwom in de B-afdeling.
Tot veler verrassing was er in het seizoen 1999/2000 een derde plaats en dat betekende een hernieuwd optreden in de hoogste klasse.
Gelouterd door het verleden en met wederom een sterke onderbouw ging LZ echter vanaf dat moment een rol van betekenis spelen. Een vierde plaats achter de grote drie (DWK, Dordrecht en AZ&PC) in 2001 en vorig jaar zelfs een derde plaats.
Hoewel De Dolfijn in de eerste ronde van afgelopen competitie voorop lag en de SG Hellas/Glana/KZ zich leek te ontpoppen als een gevaarlijke outsider, wisten insiders dat LZ de grote kanshebber voor de titel was. Zij kregen gelijk in de tweede ronde en dat gelijk werd bevestigd na de derde ontmoeting. "Achteraf was de eindstand van de eerste ronde misschien wel een heel goede prikkel op weg naar dit kampioenschap", concludeerde Ton Beaufort zondag tijdens de feestelijke slotbijeenkomst van de nieuwe landskampioenen in Leiden.

De huidige selectie van tussen de dertig en veertig zwemmers vormt een hechte groep, waarin dat ondefinieerbare 'sfeertje' heerst. Waar komt het nog voor dat een bad van zes banen 's morgens om kwart voor zes vol ligt met 35 zwemmers? "Daarnaast gaan trainers, leden van de zwemcommissie en ouders respectvol met elkaar om", benadrukt de voorzitter van de zwemcommissie Paul Chaudron nog maar eens. Deze LZ-er in hart en nieren genoot als geen ander van het succes.

LZ 1886 is een van de oudste zwemverenigingen in Nederland. Opgericht als LZC in 1886 volgde er in de jaren zestig van de vorige eeuw een fusie met De Sleutelstad. Dat leidde tot de naam LZ 1886.

Vooral bij de jongens is er een breed potentieel en de club heeft aantrekkingskracht op de omgeving. Lenneke van Schaik was twee maal EJK-deelnemer (finaliste) en behaalde nationale titels op de rugslag. Samen met Toesja Klein grossierde zij in nationale jaargangstitels. Datzelfde doet Nick Driebergen bij de jongens. De ploeg telt vele jonkies, al voelen jongens 19-jarigen als lange-ademzwemmer Mark Drenth of de veelzijdige Louis van Schaarenburg zich uitstekend thuis in de groep.
Beginjaren negentig maakte Fleur Bakker deel uit van de EJK-ploeg in Leeds 1992. Antoine van Weerde behoorde in die tijd tot de nationale top op de schoolslag. LZ won twee maal de Speedo Club Meet
De huidige selectie staat o.l.v. hoofdtrainer Gerard Meurs, die de eindverantwoording heeft. Zijn rechterhand is Hagenaar Ton Beaufort, terwijl zij de onmisbare steun hebben van 'talentontwikkelaar' Jan Correljé, Anita van der Wal (trainster van de Speedojeugd) en Krijn Fieret, aankomend assistent.

B-afdeling
Orca en TriVia zijn waardige nieuwkomers in de hoogste afdeling.
TriVia is na Stadskanaal de tweede Groningse selectie, die het zover heeft geschopt. De club komt voort uit de Startgemeenschap Groningen (SGG), die vele jaren de wedstrijdzwemmers van drie clubs (ZCG, GZ&PC en Jonas) in zich verenigde. SGG opereerde met wisselend succes in de B- en C-afdeling. Na enkele magere jaren was er in 1997 promotie van de C naar de B, waar de Groningers weinig uitschieters hadden. Na de officele oprichting van TriVia ging het o.l.v. trainer Ad Reinstra c.s.bergopwaarts en de kroon op het werk volgde nu dus.
De oudgedienden bij Orca kennen het A-niveau, omdat de Leeuwarder club in de jaren tachtig in de ZK-afdeling meedeed. Na degradatie in 1990 en hernieuwde promotie in 1991 volgde een jaar later weer de terugkeer naar de B-afdeling. Hoewel het niet altijd rozengeur en maneschijn was in de Friese hoofdstad - er volgde zelfs degradatie naar de C, volgde het herstel in 1996 met hernieuwde terugkeer naar de B. Voor de derde maal in de historie gaat Orca het proberen in de hoogste divisie. Ook WVZ, de nummer drie, kent de hoogste klasse.
TriVia en Orca vierden hun promotie in Stadskanaal, waar de jeugdige Erik Hagting (1991) met 1.10.43 een prachtige tijd neerzette op de 100 meter rugslag en Caroline Stuut op de 100 school en 200 wissel wederom beloftevolle tijden noteerde met 1.14.32 en 2.23.15.

Goede tijden in Drachten
Zaterdag besloten DZ&PC, Hoogeveen, HZ&PC, VZC Veenendaal en OZ&PC de competitie in Drachten en daar kwamen een paar leuke tijden op de klokken. Op de 100 meter schoolslag kwam Moniek Nijhuis (1988) tot 1.12.54 en haar clubgenote van OZ&PC Sharon Teunissen (1989) tot 1.14.90. Bij de mannen tikte Hanno van Binsbergen (VZC) aan in 1.04.96.
Drie jongens van de jaargang 1986 vochten een verwoede strijd uit op de 100 vlinder. Dit was het resultaat: Niels Hagelstein, VZC 59.32, Joost Sprakel, Hoogeveen 59.36 en Wouter Keizer, HZ&PC 59.39!
Ook Rick Hagelstein imponeerde met 2.10.58 op de 200 wissel, 2.09.06 op de 200 rug en 2.30.72 op de 200 school. Op het laatste onderdeel tikte hij gelijk aan met Giel Wijlens (87) van OZ&PC. Anita Scheper (1988) die tegenwoordig uitkomt voor Hoogeveen finishte op de 200 vrij in 2.07.16 en onderstreepte daarmee haar EJK-kandidatuur.
Opvallend manifesteerde zich ook Mariet Koster. Zij legde de 200 meter rugslag af in een knappe 2.15.93. Rieneke Schinkel van De Whee had er ook zin in op deze afstand. Zij vestigde tijdens de competitie een persoonlijk record met 2.14.41.
Rubriek: Nieuws, Competitie

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.