Nieuws

22 december 2023

Ada Kok ontvangt Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

Ada Kok met de plaquette van de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs.

Oud-zwemster Ada Kok heeft tijdens het NOC*NSF Sportgala de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ontvangen. Jan Janssen, de winnaar van vorig jaar, overhandigde haar de bijbehorende plaquette.

Kok kreeg op basis van haar roemrijke zwemverleden de Carrièreprijs uit handen van Tour de France winnaar Janssen. En zij was daar zeer verguld mee. “Weet je wat het is: deze prijs is als een verschrikkelijk mooi kerstcadeau voor mij. Deze prijs is voor mij de kers op mijn verschrikkelijk mooie taart”, zei Kok op het Sportgala Nieuwe stijl. “Sport loopt als een rode draad door je hele leven. Sport is vallen, opstaan, huilen, janken en over je nek gaan. Dat vormt je voor je hele leven. Sport is zo vreselijk belangrijk om door te gaan. Deze prijs is voor alles. Ik ben al behoorlijk op leeftijd. Als ik deze beelden zien en geniet ik daar zo van: ah, jongens, zullen we het nog eens overdoen?”

Absolute wereldtop

De drievoudig Sportvrouw van het Jaar behoorde in de jaren ‘60 van de vorige eeuw op de vlinderslag tot de absolute wereldtop. Haar internationale opmars begon in 1962, toen ze als 15-jarige in Leipzig de Europese titel op de 100 meter vlinderslag veroverde en zilver behaalde  met de 4 x 100 meter wisselslagploeg. Op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico veroverde de geboren Amsterdamse goud op de 200 meter vlinderslag. Dat nummer stond voor het eerst op het Olympisch zwemprogramma. Vier jaar eerder pakte Kok in Tokio olympisch zilver op de 100 meter én werd ze samen met Korrie Winkel, Klenie Bimolt en Erica Terpstra tweede op de 4 x 100 meter wisselslag estafette.

‘The alltime premier woman butterflyer’

In een tijd dat er nog geen WK zwemmen bestond, werd Ada Kok driemaal Europees kampioen (in Leipzig 1962 1 x (100 meter vlinderslag) en in Utrecht 1966 2 x (100 meter vlinderslag en 4 x 100 meter wisselslag)) en driemaal Sportvrouw van het jaar (1965, 1966 en 1968). Tussen 1963 en 1967 zwom ze op de 100 meter en 200 meter acht keer een wereldrecord. Henk Lichtenveldt schreef in aansluiting op ‘Mexico’ een prachtig boek met haar naam als titel.

Na haar zwemcarrière woonde Kok in Zuid-Afrika en ging ze werken voor Speedo. Daarnaast was ze negen jaar voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Olympische Deelnemers. In 1976 werd ze opgenomen in de International Swimming Hall of Fame, die haar omschreef als ‘the alltime premier woman butterflyer’.

Wat is de Fanny Blankers Koen-Carrièreprijs?

Om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren, heeft NOC*NSF de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ingesteld. Om in aanmerking te komen voor deze prijs hebben sporters een aansprekende sportcarrière achter de rug met prijzen op Europese- en wereldkampioenschappen, op Olympische dan wel Paralympische Spelen. Hun uitstraling is internationaal en aansprekend op meerdere terreinen. Ada is de 23e in de reeks bekroonde sporters.
Binnenkort in De Zwemkroniek een uitgebreid historisch verhaal.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport