Nieuws

31 juli 2023

"Fukuoka was heel speciaal. Arigatou Japan”

Veelvoudig afstandswinnares Katie Ledecky

Bij de 20e WK-editie sinds het eerste evenement 50 jaar geleden werd gehouden in Belgrado, waren er maar liefst 2.361 zwemsporters uit een recordaantal van 191 landen actief. Het bezoekers aantal bedroeg 135.000 toeschouwers; zelden waren dat er zo veel.

Op het totale programma stonden 75 medaille-evenementen. Het zwemtoernooi alleen al mocht 10 wereldrecords begroeten. Het gehele evenement toonde opnieuw zijn wereldwijde aantrekkingskracht dankzij de 320 uur live videoreportages en 17 uur aan samenvattingen die wereldwijd werden gevolgd.

Toppers

De zwemmers vestigden tien wereldrecords in Fukuoka, met als eerste onvergetelijke hoogtepunt het record van  Leon Marchand uit Frankrijk op de 400 meter wisselslag bij de mannen. Hij verbeterde het record dat Michael Phelps 5110 dagen in zijn bezit had – het langst bestaand wereldrecord in de moderne zwemgeschiedenis. De zoon van de voormalige Franse wisselslagspecialisten Xavier Marchand (concurrent van Marcel Wouda op o.a. de 200 meter wisselslag bij de WK in Perth 1998) en Céline Bonnet zocht enkele jaren geleden contact met Bob Bowman, de voormalige coach van Phelps met de vraag of hij bij hem in Arizona kon trainen. De Amerikaan met oog voor talent zag het wel zitten om met hem aan de slag te gaan.

Qin Haiyang (24) werd de eerste zwemmer in de historie die op één WK alle drie de schoolslagafstanden wist te winnen. “De prestaties van schoolslagzwemmer Qin Haiyang waren zo opvallend dat het verdacht werd”, constateerde Natasja Weber in de Volkskrant. Zij haalde in enkele regels zijn geschiedenis aan: “De heerschappij van de man uit de Oost-Chinese stad Zhuzhou komt voor veel zwemkenners uit de lucht vallen. Eerder won hij enkel twee medailles op een WK kortebaan 2018. Bij de WK langebaan van vorig jaar in Boedapest strandde Haiyang vroegtijdig op de 200 meter schoolslag, waarbij hij acht seconden langzamer was dan zijn wereldrecord in Fukuoka. “

Mollie O'Callaghan uit Australië imponeerde met vijf wereldtitels en vier wereldrecords, één individueel op de 200 meter vrije slag en drie in de estafettes met haar Australische teamgenoten. Haar kracht ligt op de laatste meters. Haar coach Dean  Boxall traint in Brisbane samen met een  Ariarne Titmus (winnares op de 400 meter vrij), onder leiding van de excentrieke coach Dean Boxall, een geboren Zuid-Afrikaan, die enkele jaren geleden onder Jacco Verhaeren opbloeide als trainer.
Na haar twee wereldtitels prees O’Callaghan haar coach. ‘Dean is geweldig, al kan ik zijn geheimen natuurlijk niet onthullen. Ik heb zoveel vertrouwen in zijn racestrategie, ik volg hem en dan komt het goed.’ (bron: Volkskrant)

Ledecky en Sjöström weten van geen ophouden

Katie Ledecky uit de VS bevestigde haar naam als de beste zwemster in de recente geschiedenis van de vrije slag door haar 15e en 16e individuele wereldtitel te winnen, waarmee ze Phelps overtrof als het ging om het meeste individuele goud bij de wereldkampioenschappen.

In de all-time individuele deelname ranglijst won de Zweedse Sarah Sjöström haar 20e en 21e medaille en passeerde daarmee de 20 medailles die Phelps in zijn legendarische carrière behaalde. 
Sjöström geniet nog steeds van het winnen. Zij voegde twee titels toe aan haar erelijst. Vooral de 50 vrij bracht haar in extase met 23.61 en een wereldrecord. Zij baarde ooit in 2008 opzien door als onbekende 14-jarige zwemster de Nederlandse favoriete Inge Dekker te verslaan op de 100m vlinderslag bij de EK Eindhoven. In Parijs 1924 gaat de Zweedse voor haar vijfde Olympische Spelen.

Het prestatie niveau was eerder nog nooit zo hoog in de zwemsport, want naast de tien wereldrecords werden ook 38 continentale records, 14 kampioenschapsrecords en 4 wereld juniorenrecords gevestigd in Fukuoka. Nederland deed mee met drie medailles in het zwembad. Het totaal in 50 jaar staat nu 62.

Fukuoka was gedenkwaardig

"Fukuoka was een uitzonderlijke gaststad voor de watersporters en onze aquafamilie”, zei World Aquatics President Husain Al Musallam. “Ik zal me deze stad herinneren om haar schoonheid. Ik zal me Fukuoka herinneren vanwege het geweldige vriendelijke welkom dat we allemaal hebben gekregen van iedereen die we hebben ontmoet. Maar bovenal zal ik me Fukuoka herinneren vanwege de ongelooflijke prestaties van onze atleten. Fukuoka is heel speciaal. Arigatou Japan, Arigatou Fukuoka."

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport