background image
 
*

EK Berlijn open water: record medailleoogst

10/09/2014
EK Berlijn open water: record medailleoogst

Drie keer goud en één keer zilver was de totale medailleoogst van Ferry Weertman, Sharon van Rouwendaal en Marcel Schouten. Het Europees kampioenschap openwater zwemmen in Berlijn had niet beter kunnen verlopen voor de Nederlandse delegatie. Het EK in Berlijn was daarmee het beste toernooi ooit op deze zwemdiscipline. En zo kleurde de roeibaan van Grünau, in 1936 het toneel van de Olympische Spelen, vooral goud voor het succesvolle trio. Maar liefst drie keer klonk – soms heel krakerig – het Wilhelmus. Op de openingsdag was het Sharon van Rouwendaal die de tien kilometer vrije slag won. Een dag later pakte Ferry Weertman de titel op dezelfde olympische discipline en – na een dag rust – zwom het tweetal met Marcel Schouten naar goud op de vijf kilometer team-event. Zilver won Van Rouwendaal op de vijf kilometer vrije slag, waarbij de deelnemers één minuut na elkaar te water gingen.

Scherp als een mes

Sharon van Rouwendaal trapte op de openingsdag in het buitenwater af op de tien kilometer vrije slag. Na de open Franse kampioenschappen – begin juni – zwom Van Rouwendaal voor de tweede keer de olympische afstand. Aurora Ponsele zette in de wedstrijd meteen de toon, maar kon haar leidende positie niet vasthouden. In de derde ronde van 2500 meter werd de Italiaanse teruggepakt en ontstond een kopgroep van zes deelnemers. "Ik moest zo lang mogelijk het geduld opbrengen om niet te snel aan de leiding te komen. Wachten op het moment", aldus de 20-jarige Van Rouwendaal. Scherp als een mes rondde de pupil van Marcel Wouda de laatste boei en kwam aan de leiding. Deze werd in de laatste ongeveer tweehonderd meter niet meer afgestaan, zodat 1.56.06,9 uur de winnende tijd werd. Olympisch kampioene Éva Risztov uit Hongarije won zilver met een achterstand van 1,1 seconde en Ponsele pakte op 1,6 seconde brons.

Weertman ook al

Een dag later volgde een herhaling. Niet van het wedstrijdverloop, maar wel van de nationaliteit van de winnaar. Ferry Weertman won (1.49.56,2 uur) eveneens de titel op de tien kilometer. En ook hier bracht een bekeken eindsprint de beslissing. De winst werd gepakt na het ronden van de laatste boei. De Duitse favoriet Thomas Lurz was definitief gezien. "Ik zag dat hij rechts van me lag. Toen dook ik vlak langs de boei. Daarna dacht ik volhouden, volhouden, volhouden, want ik had een klein gaatje", meldde Weertman toen hij eenmaal weer op de kant stond.

Weertman begon de race rustig in het achterveld. Na de eerste ronde kwam hij door als 36ste (28.38,6 minuut) in het veld van 39 deelnemers. Naarmate de wedstrijd vorderde, schoof hij steeds meer naar voren. Halverwege (55.41,9 minuut) lag hij zevende en voor het ingaan van de laatste 2500 meter achtste (1:23.09,0 uur). Vooral in de laatste baan van 1250 meter ging het tempo nog verder omhoog. Lurz wilde voor eigen publiek niet teleurstellen. De 34-jarige routinier bleek een prima richtpunt voor Weertman, die in de eindfase nog op de juiste manier wist te navigeren.

Op slechts achttien tellen volgde Marcel Schouten (1.50.14,6 uur). "Ik wilde wachten tot het eind, de rust bewaren en van voren meezitten. Dat is allemaal prima gelukt", meldde een tevreden Schouten. Tot aan de laatste ronde ging de race geheel volgens plan. "Daarin ging ik een paar plekken winnen, maar omdat de groep waarin ik terecht kwam toen ik aangesloten was meteen langzamer ging zwemmen, werd mijn inspanning weer teniet gedaan."

Zilver op vijf kilometer

Na de winst op de tien kilometer moest Van Rouwendaal een dag later te water voor de vijf kilometer time-trial. De 58.29,9 minuut leverde uiteindelijk zilver op achter de Duitse Isabelle Härle (57.55,7). De Spaanse Mireia Belmonte Garcia (58.41,4) maakte het erepodium compleet.

Van Rouwendaal zelf was misschien nog wel het meest verrast. Halverwege was al duidelijk dat Härle een klasse apart was met achttien seconden voorsprong. Mede daardoor was Van Rouwendaal heel blij met haar tweede medaille in de twee dagen dat het toernooi al duurde. "Mijn armen en benen deden pijn, maar ik weet wat het is om zo te zwemmen. Ik verzuurde wel, want het was zwaar."

Gouden trio

Na een dag rust was het de beurt voor het ‘Team Event’. Drie zwemmers per land met minimaal één vrouw. De negen teams gingen, met een tussentijd van een minuut, om beurten van start. Helaas lootte Duitsland gunstig. Het startte als zevende. Net na Nederland. Het trio had de afgelopen week wel geoefend, maar daarvoor nooit echt samen getraind. Hoewel coach Marcel Wouda zijn pupillen geen favoriet vond, waren de resultaten van Weertman en Van Rouwendaal van de voorgaande dagen hoopgevend.

Weertman over de tactiek van de race: "We hebben er veel over gesproken. Iedereen wist zijn taak.’" Halverwege had het trio al de snelste tijd (27.59,9 minuut), hoewel de marge met Griekenland en Duitsland respectievelijk 1,9 en 3,4 seconden was. Marcel Schouten: "Ik zag dat op het scorebord en schreeuwde dat we door moesten gaan." Daarbij had Weertman zelf de taak om zijn heupen dieper in het water te laten zakken om op die manier voor extra ‘zuiging’ te zorgen voor de achter hem zwemmende Van Rouwendaal. Weertman: "Soms ging ik te snel voor haar. Dan moest ik me weer af laten zakken, want de derde zwemmer die aantikt telt voor de tijd. Toch hebben we aan haar het goud te danken. Ze was echt goed." Een andere taak voor de oud-zwemmer van Otters/’t Gooi meer was het navigeren. Iets waar zijn coach Marcel Wouda constant op hamerde in de voorbereiding. En met effect, want team NL tikte na 55.47,8 minuut aan voor Griekenland (56.05,5) en Duitsland (56.14,8). De tweede ronde was met 27.47,9 minuut sneller gegaan dan de eerste 2500 meter.

En tot slot de 25 kilometer

Op de slotdag zwom Marcel Schouten de langste afstand: de 25 kilometer vrije slag. Om 9.00 uur werd gestart. Voor de oud-zwemmer van ZV Haerlem zijn langste afstand ooit. Het tempo lag in de eerste helft van de wedstrijd laag. Kort daarna maakten de Fransman Axel Reymond (4.59.18,8 uur) en de Rus Evgenii Drattcev (4.59.31,2 uur) de wedstrijd. Het duo vergrootte de voorsprong in iedere ronde. Schouten werd uiteindelijk achtste in een tijd van 5.10.48,0 uur. "Als ik m’n eigen tempo had kunnen zwemmen, was het beter gegaan. Nu wilde ik het gat dichtzwemmen. Een leermoment. Maar alles doet echt zeer, zeg. Toch ben ik zeker tevreden over het toernooi", meldde Schouten na afloop.

Openwater gaat leven

Coach Marcel Wouda was maar wat blij met de vele hoogtepunten. "De route erheen is een avontuur. Het is fijn om te zien dat we structureel mensen op hoog niveau af kunnen leveren", aldus de bondscoach.

Het is duidelijk dat openwater weer is gaan leven. Dat geldt ook voor de NOS. Verslaggever Martin Vriesema was maar net op tijd aanwezig om de winst van het Nederlandse team te registreren. "Het is jammer en ik had er zeker zelf eerder bij willen zijn. Helaas moesten er in Hilversum keuzes gemaakt worden."

Opmaat naar Rio

Nederland wordt weer in de gaten gehouden. Een jaar voor het eerste kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen – de wereldkampioenschappen in Kazan – staat Team NL op de kaart. Toch is iedereen nuchter genoeg om te beseffen dat je in Rusland volgend jaar niet zomaar bij de beste tien zal eindigen. Dat zou namelijk automatisch inhouden dat je startbewijs voor Rio de Janeiro geregeld is.Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Word lid

Word lid van Keerpunt!


Adverteren

Interesse om te adverteren in Keerpunt? Klik hier voor meer informatie.