background image
 
*

Rob Kennis als bondscoach van Mozambique onderweg

10/09/2014
Rob Kennis als bondscoach van Mozambique onderweg

Rob Kennis reisde afgelopen maanden vele kilometers. Als bondscoach van Mozambique was hij aanwezig bij twee grote zwemtoernooien. De Commonwealth Games in het Schotse Glasgow (23 juli tot en met 3 augustus) en de Youth Olympic Games (14 tot en met 28 augustus) in het Chinese Nanjing.


Een aantal vragen aan de 57-jarige zwemtrainer van PSV, die in het dagelijks leven bewegingsagoog is van de Pompestichting. Dat betekende veel schipperen met de spaarzame vrije dagen. De Eindhovenaar had het er maar al te graag voor over. Het komt niet iedere dag voor dat je twee grote toernooien mee kan maken.

Hoe word je bondscoach van Mozambique?

"Jannah Sonnenschein is zwemster bij PSV. Ze heeft Nederlandse ouders, en heeft tot haar 14e in Mozambique gewoond. En heeft sinds kort een dubbel paspoort van Nederland en van Mozambique. Jannah heeft me toen gevraagd om haar te begeleiden op beide toernooien en ik heb meteen ja gezegd."

Wat zijn de grote verschillen?

"De sport, maar zeker ook het zwemmen staat duidelijk op een lager niveau. Aan lactaatmetingen hoeven ze hier voorlopig nog niet te denken. Mijn ervaring is nu dat dit land nog in de kinderschoenen staat op sportief gebied. Kwalificatie-eisen en de bijbehorende procedures van deelname waren in sommige gevallen onduidelijk, kledingpakketten die niet pasten, accreditaties die niet op tijd voor vertrek in ons bezit waren, waardoor we onnodige vertraging opliepen. Dat zijn zaken die beter moeten. Voor een dokter ben je hier dus aangewezen op de organisatie en stap je dus niet even naar de eigen ploegarts of fysio van je team. Voor Nederland had Jannah nooit naar de Youth Olympic Games gegaan. Maar voor Mozambique gelden andere limieten en dus mocht ze naar China. Maar ook naar Schotland."

Hoeveel zwemmers begeleidde je?

"Voor we aan het eerste toernooi meededen kwam ook Igor Mogne naar Nederland. Hij is een goede allround zwemmer en vriend van Jannah. In Eindhoven kon hij eerst meetrainen met PSV. Toen in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion het EK zwemmen voor de paralympiŽrs was, moesten we improviseren. Gelukkig konden we terecht in het zwembad van de Technische Universiteit. In Glasgow begeleidde ik Jannah en Igor en in Nanjing alleen Jannah."

Maakten ze progressie?

"De trainingsintensivering wierp vooral haar vruchten af bij Igor. En toen hadden ze een probleem. Niemand in Mozambique had verwacht dat hij zoveel sneller zou gaan. Zijn progressie was ook echt gigantisch. Probleem was alleen dat er al een andere zwemmer was aangewezen voor Nanjing. Er werd ons verteld dat het onderlinge resultaat op de 50 vrij meter bepalend zou zijn over wie er naar Nanjing zou gaan. Igor won in Glasgow, maar de andere zwemmer ging naar Nanjing. Dit is natuurlijk in Nederland ondenkbaar. Hier werkt het nog wel zo."

Hoe was Glasgow?

"Glasgow is in één woord fantastisch. Alles is super geregeld en het niveau is echt heel hoog. Het zwembad was echt een zwemstadion met aan drie kanten tribunes. Heel dicht op het bad. De sfeer was super en de prestaties dus ook. Verder was ook alles top georganiseerd. In het dorp ontbrak het ons aan niets."

Toen even thuis uitrusten zeker?

"Nee joh. Meteen volle bak aan het werk. Mijn vrije dagen zijn ook niet onbeperkt en ik was al lang blij dat ik van mijn werkgever zoveel vrijaf kreeg om naar beide toernooien te gaan. Ik kwam dus meteen weer in mijn oude stramien van vroeg opstaan, trainen met Jannah en Igor en daarna in de auto, veertig kilometer rijden, werken en daarna weer terug om training te geven. Zo heb ik anderhalf jaar bij PSV gewerkt dus dat ben ik wel gewend. Ik kreeg er veel waardering voor."

Hoe was de beleving in China?

"China is geweldig. Ik ben hier drie jaar geleden geweest toen we op trainingsstage waren met de Nederlandse Openwaterploeg in voorbereiding op de WK van Shanghai. Het is echt ongelooflijk wat ze hier hebben neergezet. Het dorp, de stadions, echt fantastisch. Verder staan er nog steeds overal bouwkranen en de gebouwen schieten hier echt nog steeds uit de grond. En de YOG zelf is geweldig. De jeugd heeft de toekomst en hier is het nergens oorlog. Hier worden alleen maar vriendschappen gesloten."

Ben je nu miljonair?

"Wat betreft ervaringen wel. Het is fantastisch om allemaal mee te maken."

Blijf je bondscoach of was het eenmalig?

"Ik hoop er over twee jaar ook bij te zijn, maar weet niets van de plannen in Mozambique."

Rubriek: Keerpunt


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Word lid

Word lid van Keerpunt!

Handboek marketing voor sportverenigingen

5 pijlers om jouw club effectief in de markt te zetten

Leden- en sponsorwerving kost vaak veel tijd van vrijwilligers en lang niet alle acties leveren het gewenste resultaat op. Met dit marketinghandboek helpt auteur Danny Rijnhout vrijwilligers anders naar leden- en sponsorwerving te kijken en biedt hij praktische tips die direct toepasbaar zijn. En niet onbelangrijk: het lezen van dit boek kost maar één vrije avond!


Adverteren

Interesse om te adverteren in Keerpunt? Klik hier voor meer informatie.