background image
 
*

Swimjos Column: 'Kromodomein'

7 augustus, het is en blijft meer dan ooit een bijzondere datum in het leven van Ranomi Kromowidjojo. Rond de klok van zessen aan het eind van de middag leverde zij in het zwembad van het Europa-Sportpark van Berlijn een weergaloze prestatie. Zij vestigde een wereldrecord op de 50 meter vrije slag. En dat was niet voor het eerst, want precies vier jaar geleden, op exact dezelfde datum om kwart over zeven ’s avonds verbeterde zij het wereldrecord voor het eerst. Dat was bij de World Cup 2013 in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion, haar thuisbad. Toen was de tijd 23 seconden en 24 honderdsten. Ze loste wereldrecordhoudster en ex-trainingsmaatje Marleen Veldhuis af.

Bij de eerste World Cup wedstrijd van dit jaar in Moskou zou het record een nieuwe eigenares krijgen, dat leek haast vanzelfsprekend. Maar niet voor Kromowidjojo, die genoeg had van verliezen. Dat Pernille Blume haar de Olympische titel afhandig maakte in Rio, was zuur. Daar zullen we niet over hebben.
Een andere Scandinavische blondine, Sarah Sjöström, greep bij de WK in Boedapest de macht op de sprint op de lange baan. Dat kwam niet helemaal onverwacht. En met dat zilver kon Ranomi leven.

Alleen in een 25 meterbad mocht dat niet gebeuren. De 50 meter sprint in kort bad, dat was toch het ‘Kromodomein’? Toch was de haast onverslaanbare Zweedse haar bij het eerste World Cup treffen in de Russiche hoofdstad te snel af. In een persoonlijk duel versloeg zij de tot dan toe snelste vrouw en pakte het wereldrecord af: 23 seconden en een tiende.

Wie het laatst lacht, lacht het best, moet Kromowidjojo gedacht hebben. Zij zon op sportieve wraak. En die kreeg ze. Als eerste vrouw ooit dook ze in Berlijn na een perfecte race in 28 slagen onder de magische grens van 23 seconden. Er kwam een tijd op het scorebord van 22. 93. Even snel als de eerste officieuze wereldrecordhouder bij de mannen, de Canadees Gary McDonald bijna veertig jaar geleden.

In Eindhoven ontbreekt de 50 vrij op het programma en volgt er geen revanche. Wel blijven Kromowidjojo en Sjöström elkaar tegen komen. Dat gaat leuk worden. Sjostrom is misschien wel moe en Kromo heeft de smaak te pakken.

Jos van Kuijeren


Livetiming

   
Datum Wedstrijd
01-12-2018 Martinez Cup 2018 (Amsterdam)


18 december 1983
Tijdens de Europacup voor landenteams in Ankara verrast Frank Vijver met een vijfde plaats op de 200 school. De pupil van Wil Storm vestigt in de Turkse hoofdstad met 2.21.90 een Nederlands record.