Nieuws

13 september 2007

Veel medailles en Europees record voor Atie Pijtak

Van 28 augustus t/m 2 september werden in Kranj (Slovenië) de Europese Masters Kampioenschappen gehouden. De Masters waren actief bij het schoonspringen, synchroon zwemmen, wedstrijdzwemmen en open water zwemmen.

De zwemwedstrijden vonden plaats in een tien banen open lucht bad. Door de slechte weersomstandigheden werd op de donderdag halverwege het programma uitgeweken naar het eveneens tien banen binnenbad waar de 100 school dames in de 25 en 30+ categorie werd afgewerkt, evenals de 4x 50 wissel mixed en de 400 vrij dames. Een enorme prestatie van de organisatie om zo de wedstrijd met slechts twee uur vertraging toch door te kunnen laten gaan. Het weer en de ligging van het bad waren er helaas wel oorzaak van dat er weinig toptijden werden gezwommen. Zowel internationaal (slechts 38 EMR’s), nationaal (14 NMR’s) en persoonlijk vielen de tijden vaak wat tegen.

Nederlandse Masters vergeleken hun tijden vaak met de tijden van de NMK in Eindhoven, waar veel vaker op een dag gestart was en waar het zwaartepunt van het seizoen niet had gelegen. Voor de onderlinge strijd maakte dat niets uit. Iedereen zwom onder dezelfde omstandigheden en er waren veel mooie en spannende races te zien. Het Open water zwemmen werd gehouden in het prachtige meer van Bled. Een zeer goed uitgezette baan in heel helder water en een goede organisatie waarbij in leeftijdswaves precies om het kwartier werd gestart. Door het gebruik van chips in polsbandjes was direct na het finishen van de vijf kilometer de tijd al op het scorebord te lezen.

De Nederlandse Masters waren goed voor 417 starts in het zwembad plus open water. Ruim dertig procent van deze starts leverden een plaats op bij de snelste acht van Europa (met soms wel bijna honderd zwemmers in een leeftijdsgroep). Deze mooie klasseringen werden beloond met een diploma. Maar er was ook regelmatig oranje te zien op het podium. Achttien keer brons, achttien keer zilver en maar liefst zestien keer goud. Max van Gelder (h80+), Robert Weyhenke (h55+) en Bianca Cox wisten alle drie Europees Kampioen te worden. Lottie Geurts (d 70+) en Donald Uytenboogaart (h60+) werden dat op twee afstanden, terwijl Conny Boer-Buys (d 55+) zelfs vier titels pakte. Atie Pijtak (d50+) deed individueel daar niet voor onder, met ook vier keer goud, maar voegde er samen met haar ploeggenoten van AZ&PC (Petra Frowijn, Tina Renken en Lidia van Bon) nog een vijfde aan toe door de 4x 50 vrij (d 160+) estafette te winnen.

Atie Pijtak zorgde niet alleen voor veel medailles, zij was ook de enige Nederlandse zwemmer die een Europees record wist te zwemmen (200 wissel). Op de 100 en 400 vrij zwom zij ook nog een NMR. Verder waren er NMR’s voor Saskia Phaff (200 vrij), Robert Weyhenke (50 vlinder en 200 wissel), Gregor Pompen (200 vrij), Conny Boer Buys (100 vlinder), Petra Frowijn (400 vrij) en Albert Boonstra (50 vrij). De estafettes van Old Dutch was al uniek doordat zij een 280+ ploeg (opgetelde leeftijd van de vier zwemmers, de gemiddelde leeftijd van zwemmers ligt dus tussen de 70 en 80 jaar! ) op de been hadden kunnen brengen. De tijdenvan Anneke Logtenberg, Annie de Vos, Tineke de Brueger en Matty van Veen op de 4x 50 vrij en wissel waren NMR’s er waren ook goed voor brons.

PSV scherpte de estafettetijden in de categorie 200+ aan. Op de 4x 50 vrij deden de dames (Saskia Phaff, Lottie Geurts, Lia van den Acker en Agnes van Doesburg) dat en bij de wisselslag de mixed ploeg (Ron Phaff, Harold Matla, Agnes van Doesburg, Lottie Geurts).

Alle uitslagen staan op de site van de organisatie. De uitslagen en andere statistieken van de Nederlandse zwemmers zijn te bekijken via PSV Masters.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport