Nieuws

06 september 2007

Startgemeenschap ZV Utrecht en Zwemlust den Hommel

Nederland is een nieuwe startgemeenschap rijker. In Utrecht hebben Zwemlust den Hommel en de Zwemvereniging Utrecht (sinds 1 juli 2004 fusievereniging van De Kwakel en Wilskracht) de handen ineen geslagen om wat betreft het wedstrijd zwemmen verder te gaan onder de naam SG Zwemlust/Utrecht. Doel van dit alles is om verdere versnippering van talenten en mogelijkheden tegen te gaan en juist te profiteren van elkaars meerwaarde.
"Er is al tientallen jaren over gesproken",zegt Rutger Sturkenboom, de voorzitter van de inmiddels benoemd 'beheercommissie' (een samengaan van de zwemcommissies van beide verenigingen), maar het kwam nooit van de grond. ZV Utrecht heeft veel talenten bij de jeugd en Zwemlust steunt op de inbreng van de senioren.
Voor de competitie is dat heel belangrijk. Nu zijn alle leeftijdsgroepen bezet. In het laatste jaar hebben we ons ondanks de vervangende tijden kunnen handhaven in de B-afdeling, maar nu kunnen we een sterke ploeg op de been brengen. de jeugdige talenten van de ZV Utrecht zwommen in het district en misten de concurrentie."

Aanleiding voor het definitieve samengaan in een startgemeenschap waren niet direct besprekingen. Sturkenboom: "Toen de selectie van Zwemlust twee jaar geleden door renovatie van de dakconstructie in het zwemcentrum 'Den Hommel' tijdelijk geen trainingswater had, toonde ZV Utrecht zich in zwembad 'de Kwakel' een goede buur met het beschikbaar stellen van trainingsruimte. Toen hebben we overigens van UZSC ook de ruimte gekregen om in 'de Kromme Rijn' te kunnen trainen in het 50 meterbad. Dan leer je elkaar beter kennen en zo ontstond als het ware een natuurlijke samenwerking.

De nieuwe startgemeenschap werkt twee hoofdtrainers. Marianne Heemskerk (was de technische vrouw bij ZV Utrecht) krijgt de verantwoording van de midden- en lange afstanders, terwijl Herman van den Berg (de chef-coach van Zwemlust den Hommel) zich zal richten op de korte afstanders. Sturkenboom: "Het lijkt op twee kapiteins op één schip', maar in de praktijk gaan de trainers doen waar juist hun sterke kanten liggen. (Heemskerk bracht in de jaren negentig 400 en 800 meterzwemster Carla Geurts naar de top en Herman van den Berg zag bij de laatste NK Sprint in Drachten zijn meiden winnen op de 4x50 vrij, JVK).

Over trainingsruimte hadden beide SG-verenigingen al niet te klagen (6 ochtend en 5 middagtrainingen) en dat zal in de toekomst niet veranderen. Er zullen enkele gemeenschappelijke ochtendtrainingen komen, terwijl 's middags met zwemmers van gelijk niveau gewerkt gaat worden. Bovendien kan tevens weer gebruik gemaakt worden van de 50 meterbaanaccommodatie van UZSC.


De zwemsport in Utrecht had dringend een nieuwe impuls nodig en het tot stand komen van een startgemeenschap past in die gedachtegang. Aanjager was bijvoorbeeld het instituut Vereniging Sport Utrecht, waarin namens de Gemeente Utrecht periodiek van gedachten gewisseld wordt over de toekomst. Men wil investeren, nu zwemmen tot kernsport is benoemd. De resultaten van Zwemlust den Hommel, toch zo'n 30 tot 35 NK-medailles droegen daar mede toe bij.
Ooit was Zwemlust den Hommel een van de meest toonaangevende verenigingen in Nederland. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig van de vorige eeuw was de formatie van Marianne Heemskerk - toen trainster van toppers als Fred Eefting, Gerard Smit, de zusjes Antoinette en Marijke de Groot, Berber Kamstra, Yvonne van de Hurk en Monique Bosga - een gevreesd tegenstander bij kampioenschappen en competities.

De SG Zwemlust/Utrecht treedt landelijk voor het eerst naar buiten tijdens de NK estafette op zondag 23 september a.s. in Doetinchem, waarvoor zowel de dames als heren zich hebben geplaatst.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport