Nieuws

28 juni 2007

Perry op Donderdag ontmoet Bram Dekker

Bram Dekker is de enige jongen die daadwerkelijk binnen de scherpe limieten voor de EJK is gebleven. De 200 wisseslag bleek geen obstakels in petto te hebben en zo kwalificeerde hij zich voor een retourtje Antwerpen. Op dit moment zit hij in Canet met de Nederlandse jeugd selectie om zich voor te bereiden op de belangrijke wedstrijd waar hij de 200 wissel, 100 en 200 school zal gaan zwemmen.

“Op het moment gaat het erg goed met me. Tot nu toe heb ik een redelijk goed jaar gedraaid. Niet alleen met zwemmen maar ook met school. De Nederlandse kampioenschappen in december in Drachten zijn niet helemaal zo gegaan zoals ik ze graag had gezien. In de trainingen ging het erg goed en dat kwam er niet helemaal uit op de wedstrijd. Dit is geen ramp, want hier heb ik uiteindelijk alleen maar van geleerd en gebruikt als motivatie in de trainingen naar de zomer toe. Toen kwam er wel een mooi resultaat. Op school deed ik dit jaar eindexamen HAVO. Ik had mijn schoolexamens het hele jaar door redelijk goed gemaakt, dus kon me op het centraal examen een foutje permitteren. Dit resulteerde in een mooie eindlijst.” Bij deze nog gefeliciteerd met je diploma natuurlijk!

Omdat hij zich geplaatst heeft, staat er een drukke tijd voor de boeg. Alles staat in het teken van het zwemmen en daar moet veel voor gedaan worden. “Ik heb mijn limiet gehaald op de 200 meter wisselslag. Deze afstand zwem ik dus sowieso. Verder ga ik ook nog de 100 en 200 meter schoolslag zwemmen, omdat ik hier ook niet zo heel ver van het limiet zat. Ik ben nu met de EJK/EYOF-ploeg nog anderhalve week in Canet. Daarna gaan we nog een weekje naar Eindhoven en dan door naar Antwerpen waar de EJK is,” aldus Bram.

De mooiste zwem momenten zijn meestal niet te beschrijven. Geen letters kunnen verwoorden wat je op dat moment hebt doorgemaakt. Zo overkwam dit Bram Dekker na zijn race op de 200 meter wisselslag te Amsterdam. “Mijn mooiste zwemmoment tot nu toe is toch wel het moment waarop ik op de nationale kampioenschappen de EJK-limiet haalde. Op het moment dat ik aantikte en mijn teamgenoten hoorde juichen ging er echt een onbeschrijfelijk gevoel door mijn lichaam. Datgene waar je al een paar jaar voor traint, al menig keer ‘dood’ voor bent gegaan in een training, lukt dan eindelijk. Ik krijg nu nog steeds een grote glimlach op mijn gezicht als ik er alleen al aan denk.”

Je hebt het talent, je hebt de doorzettingsvermogen en je kunt voor het zwemmen de andere leuke dingen in het leven even aan de kant zetten. Dat zijn de ingrediënten voor iemand die je in de Olympische finale terug vindt. “Ik vind als je ergens aan begint, moet je het ook goed afmaken. Nu ik op dit niveau zwem wil ik er ook echt het maximale uithalen. Ik weet nu al dat ik er later heel veel spijt van zou hebben als ik dat niet had gedaan. Mijn einddoel is de OS. En eerlijk gezegd zijn er op dit moment niet echt dingen die ik erg vind dat ik ze niet kan doen. Misschien mis ik ze niet, omdat ik ze ook niet doe. Ik heb erg veel plezier in het zwemmen en vind het heerlijk om zelf te zien dat ik vooruit ga door het trainen. Ik denk wel eens hoe een week er uit zou zien als ik helemaal niet zou zwemmen, maar dan word ik bijna gek van het besef hoeveel vrije tijd ik dan zou hebben. Ik zou niet weten wat ik daarin moest doen.” En daarin is hij vast niet de enige.

Vorige week stond Davy Verreussel eveneens een EJK-kandidaat op de wisselslag in de spotlight, maar die heeft voorkeur voor de wat langere afstand. Tevens heeft Felix Broekhuizen zich voor de 200 wisselslag gekwalificeerd. Elke wisselslagzwemmer is anders en geen daarvan heeft dezelfde sterke punten. Wat wel vast staat is dat ze ergens in uitblinken, waardoor ze aan de limiet kunnen voldoen. Bram Dekker: ”Ik vind dat ik de schoolslag het beste beheers. Je ziet ook in de wisselslag dat ik daar de meeste winst mee pak. Ik denk dat dat komt doordat ik mijn ‘opleiding’ gewoon alle slagen moest zwemmen en uiteindelijk de schoolslag er het beste is uitgekomen. Ik heb nog wel een tipje voor de mensen die schoolslag niet zo leuk vinden. Ik denk dat schoolslag ook belangrijk is voor de andere slagen, dus je wordt er alleen maar beter van als je ook gewoon schoolslag zwemt.”

Iemand die wordt geinterviewd nadat hij een super prestatie heeft geleverd, praat over het algemeen positief over de sport. Maar iedereen die goed heeft gezwommen, heeft ook mindere periodes meegemaakt. Over dit onderwerp kan Bram Dekker zeker meepraten. ”Ik heb drie keer mijn pols gebroken. Eén keer een week voor de NJK korte baan in Emmen. Dit was niet zo leuk en ik lag er midden in het seizoen zes weken uit. Ik ben wel gewoon meegegaan naar de NJK om mijn teamgenoten aan te moedigen. Ik denk dat het beste is als je het accepteert. Je kan er op dat moment toch niks meer aan doen, want het is gebeurd. En druk maken heeft al helemaal geen zin, want daar wordt het echt niet sneller beter van en het kost alleen maar energie. Ik denk ook dat je op dat moment niet moet gaan kijken en bedenken wat je allemaal niet kan, maar moet kijken wat je wel kan en met die dingen een programma gaan maken om te zorgen dat je nog een beetje in conditie blijft. Soms kan gedwongen rust ook goed voor je zijn en kom je er alleen maar sterker uit. Dat was bij mij ook zo. Verder heb ik geen echte andere blessures gehad.” Op het moment dat hij het zei, klopte hij twee maal op een houten tafel.

Bram Dekker heeft het bij de ZC Valkenburg erg naar zijn zin en een overstap naar een andere vereniging zit er nog niet in. “Ik zwem op het moment zo’n dertien en een half uur per week. Dit kan nog uitgebouwd worden. Op het moment hebben we het erg redelijk geregeld. We hebben vijf trainers die training geven, zodat iedereen optimale aandacht krijgt. Eric Craemers maakt de schema’s voor de zwemtrainingen. Verder hebben we twee fysiotherapeuten waarvan er minimaal elke training één van aanwezig is, zodat je als het nodig is meteen bij hun terecht kunt. Linda van den Eynden is zo’n fysiotherapeute en trainster en maakt de schema’s voor de krachttraining die helemaal op het zwemmen zijn afgestemd. Dus op het moment zijn er zeker genoeg faciliteiten. Op een later moment zal er misschien wel voor een overstap gekeken moeten worden.”

Dekker kijkt niet graag tegen mensen op, maar toch heeft hij wel veel respect voor Michael Klim. Klim veroverde in zijn 12-jarige carrière zes olympische medailles en zeven wereldtitels en maakte afgelopen dinsdag bekend dat hij zijn zwembrilletje voorgoed in de zwemtas laat.
“Ik kijk eigenlijk niet echt tegen iemand op. Ik kijk gewoon naar mezelf, want ik kan toch niemand nadoen. Als ik dan iemand moet noemen zeg ik Michael Klim. Hij gaf me drie jaar geleden op de swim-cup in Eindhoven (nog in het oude bad) zijn oranje/blauwe haaienbroek nadat hij had gezwommen. Dat was echt vet. Ik doe die broek niet zo vaak aan, maar als ik hem aan heb gaat het echt hard, alleen al door de kick dat hij daar ook in heeft gezwommen.”

Krachttraining en het zwemmen blijft een punt van discussie. Heeft het nu wel of niet een positieve uitwerking op een sportspecifieke beweging als zwemmen. “Ik denk zeker dat fitnessen een positieve werking heeft op het zwemmen. Ik merk zelf al het verschil als ik een tijdje niet heb gefitnessed. Ik kan echt meer kracht omzetten in het water. De schema’s worden ook helemaal afgestemd op het zwemmen. Daar wordt erg veel tijd in gestoken om het goed te doen.”

Als afsluiting heeft Bram Dekker nog wat lovende woorden voor de mensen die hem naar deze prestaties hebben kunnen leiden. ”Mijn vader, broers en zusje doen ook erg veel sporten. Beide broers zitten in het nationale triatlon team. Dit kost allemaal erg veel energie en geld voor mijn ouders. Ik heb erg veel respect voor mijn ouders wat ze allemaal voor ons doen. Ik zou niet weten hoe ik ze daar ooit allemaal voor zou kunnen bedanken, dus vind ik dit wel een leuk momentje. Financieël ziet het er op dit moment eindelijk een beetje beter uit door een sponsor (Upstairs traprenovatie) voor ons gezin. "Ik heb ook veel waardering voor mijn trainers. Ze doen het allemaal vrijwillig en leveren ook heel wat in om ons (ZC Valkenburg) beter te maken." Dit is het perfecte moment daarvoor en een bloemetje op zijn tijd doet wonderen.

Bedankt Bram voor dit aandeel. En voor u, tot volgende week!
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport