Nieuws

21 juni 2007

Perry op Donderdag ontmoet Davy Verreussel

Hij moest van ver komen, maar hij heeft het uiteindelijk toch tot de EJK deelnemers geschopt. Vier tiende bleef hij boven de limiet, maar gezien zijn vooruitgang mag hij meedoen op het internationale niveau. De in 1989 geboren Davy Verreussel heeft tijdens de NK te Amsterdam ook zijn gezicht laten zien bij de senioren met brons op de 400 wisselslag. Dit kan als eerste stap worden gezien in de glansrijke toekomst die Davy nog te wachten staat.

Evenals Job Kienhuis heeft Davy zich op de valreep geplaatst voor de EJK. Dat maakte het telefoontje van jeugd bondscoach Mandy van Rooden extra beladen met de verlossende zin: “Je mag mee.” Na de NK vroeg ik Davy, hoe gaat het nu met je? “Het gaat erg goed met mij. Ik ben nu nog even veel aan het leren want ik zit midden in mijn PTA-week (Programma van Toetsing en Afsluiting; Toetsweek middelbare school, red.). Dus nu nog even flink leren, zodat ik dat achter de rug heb en me volledig op het zwemmen kan richten. En dan heb ik dadelijk natuurlijk lekker vakantie.” Want ook school blijft gewoon een belangrijke rol spelen in het drukke leven van een top zwemmer.

Alsof het geluk nog niet op kon, is Davy ook uitgenodigd om op andere afstanden uit te komen. “Helaas kwam ik met mijn tijd 0.39 boven de limiet uit op de 400 wisselslag. Maar gelukkig krijg ik toch een kans om me te bewijzen op het EJK. Ik mag mee naar het EJK door de 400 wisselslag, maar ik mag er straks in juli ook de 200 schoolslag en 200 wisselslag zwemmen.” Dit is verklaarbaar door het feit dat hij toch al is uitgenodigd, en op deze afstanden de nodige vooruitgang heeft geboekt.

De nog jonge carrière van Davy Verreussel kent nu al vele hoogtepunten en deze blijven zich maar opstapelen. “Het mooiste tot nu toe vind ik toch wel dat ik mee mag naar de EJK. Nu moet het EJK zelf nog komen dus dat zal ook weer een hele ervaring worden! Een van mijn mooiste momenten is toch ook dat ik in de winter en de zomer bij de senioren een bronzen medaille wist te behalen op de 400 wisselslag“, aldus Davy.

Goud voor Verreussel tijdens de NK 2007 in Amsterdam, met v.l.n.r. Wouter Houtman, Davy Verreussel en Jelmer Meijer

Weten wat je met het zwemmen wil bereiken is een van de belangrijkste doelen die je jezelf kunt stellen. Zo kun je nagaan wat je ervoor wilt, kan en gaat doen. “In het zwemwereldje zijn er maar weinig die echt hun brood kunnen verdienen met hun sport. Ik wil gewoon het plezier erin houden wat ik nu heb en altijd al heb gehad, en daarbij natuurlijk datgene behalen wat haalbaar is.” Daarbij slaat hij meteen de spijker op zijn kop. Plezier houden in de sport die je zo fanatiek beoefent, is de belangrijkste drijfveer voor succes. Daarbij komt bij dat inderdaad weinig sporters rond kunnen komen van hun sport en daarbij is een goede studie naast je drukke en vol geplande leven een vereiste.



Davy is wat je noemt een echte allrounder. Dat wil zeggen dat hij de basistechnieken van alle slagen beheerst. Daarbij komt ook nog dat hij een echte wisselslag zwemmer is. ”Ik heb niet echt een slag die er uitspringt in vergelijking met de andere. En bij mij wil het ook nog wel eens van tijd tot tijd verschillen welke slag goed loopt. Dat kan nu de rugcrawl bijvoorbeeld zijn en over een maand de schoolslag. Een goede tip is om eens af en toe je slagen te filmen en te bekijken, zodat je ook weet hoe de beweging die je maakt er uit ziet, en wat er eventueel kan veranderen. Dit heeft bij mij erg veel geholpen om mijn techniek te verbeteren,” aldus Verreussel.

Veel zwemmers worden door blessures geteisterd. Deze blessures zijn hardnekkig of eenmalig en goed te verhelpen. “Ik heb dit seizoen jammer genoeg 2 blessures gehad. Maar daar kun je dan niks aan doen. Je gaat wel naar een fysiotherapeut of dokter, maar zolang je er last van hebt is er vrij weinig aan te doen. Het is dan het verstandigst dat je goed je rust pakt. Je kunt beter even rusten en daarna weer fit verder gaan, dan dat je door zwemt en de blessure alleen maar erger maakt. En je moet natuurlijk niet de moed laten zakken. Gewoon even doorzetten tot dat het weer voorbij is. En dan weer lekker doorgaan.”

Ontspanning vindt Verreussel heel belangrijk, hij is dan ook ’s nachts voor niets wakker te maken. Veel andere hobby’s buiten het zwemmen heeft hij dan ook niet, al vindt hij het wel leuk om een avondje te gaan stappen met zijn vriendin of met vrienden. Als Davy nou eens 5 jaar in de toekomst kon kijken, wat zou hij allemaal bereikt hebben? “Dat zou ik je niet kunnen zeggen. Ik hoop natuurlijk dat ik dan al veel bereikt heb! Maar wie niet. Over 5 jaar wil ik gewoon nog dat plezier in het zwemmen hebben en het liefst op niveau meedoen.” Davy ziet ook in de EK 2008, die in eigen land wordt gehouden, nog geen kans om zich te plaatsen. ”Nee, de limieten zijn inderdaad versoepeld, maar voor mij zijn ze nog veel te hard. Ik denk dat dat in deze korte periode nog niet haalbaar is. Als er een langere periode tussen nu en de EK was geweest, was het misschien mogelijk,” aldus Davy.

Davy traint op dit moment 8-9 keer per week bij Hellas-Glana. Ook trainde hij afgelopen seizoen op de dinsdag en vrijdag mee met NZE in Eindhoven. Hiermee biedt zijn huidige trainingssituatie genoeg faciliteiten om door te kunnen groeien met de top.

Davy Verreussel, bedankt voor dit aandeel. Voor jullie, tot volgende week!
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport