Nieuws

14 juni 2007

Perry op Donderdag ontmoet Job Kienhuis

Hij is één van de 4 gelukkigen bij de jongens die na de NK te horen kreeg dat hij mee mocht naar de EJK. Daarbij mag hij ons koude kikkerlandje vertegenwoordigen in Antwerpen. Job Kienhuis is hierbij de opvolger van onze voormalig jeugd lange afstand zwemmer Sebastiaan Verschuren, die nu goed boert bij de senioren.

“Op dit moment gaat het weer wat beter met mij. Niet dat ik ziek ben geweest ofzo, maar ik ben al sinds de SportEmotion Youth Swimming Cup te Amsterdam van eind april verkouden. Dit wilde de hele tijd maar niet over gaan. Op de NK in Amsterdam was ik ook nog steeds een beetje verkouden, maar ik heb er nog wel goed door kunnen zwemmen gelukkig. De verkoudheid is nu eindelijk zo goed als weg, maar verder heb ik eigenlijk nooit wat te klagen behalve als we benen moeten zwemmen.”

Officieel heeft hij geen limiet gezwommen voor de EJK, maar omdat hij twee keer een paar tienden erboven aantikte is Kienhuis toch geselecteerd. ”Toen ik hoorde dat ik daar mocht zwemmen was ik heel erg blij, want ik zat twee keer heel dicht bij de limiet. Maandag 4 juni heb ik van Mandy van Rooden te horen gekregen dat ik wel mocht zwemmen. Ze had het overlegd met Jacco Verhaeren en ze vonden dat ik zoveel progressie had geboekt op de 400 meter dat ze mij daarom toch wel graag mee wilden meenemen. Mijn planning is nu natuurlijk heel makkelijk. Op de EJK te Antwerpen wil ik gewoon zo hard mogelijk gaan zwemmen en hier zal ik dan ook alles voor doen. Afgelopen maandag hebben we met de hele EJK selectie, ouders en coaches een bespreking over de EJK gehad op het bondsbureau. Mandy van Rooden heeft van alles verteld hoe de laatste voorbereiding er uit ziet en wat we tijdens de trainingstages gaan doen", vertelt Job Kienhuis, die uitkomt voor “De Dinkel Denekamp”. Zijn club heeft het erg goed gedaan tijdens de landelijke competitie.

Job Kienhuis is wat je een laatbloeier noemt. In zijn juniorentijd was hij nog niet echt in beeld en moest het nog zonder NJK-medailles doen. Maar er wordt wel eens gezegd dat laatbloeiers snelbloeiers zijn en dit gaat dan ook zeker op voor Job Kienhuis. "Mijn mooiste zwemmoment tot nu toe is toch wel de eerste keer dat ik een medaille won op een NK. Dit was, schrik niet; de NK korte baan in Amsterdam in 2005. Ik was toen derde op de 400 vrij. Mijn eerste jeugd medaille en mijn eerste medaille ooit op een NK. Dit zal ik nooit meer vergeten. Tijdens die NK was ik ook nog derde op de 1500 meter. Dat vond ik toen echt super om mee te maken. Als je toen tegen mij had gezegd: je gaat over anderhalf jaar naar de EJK op de 400m vrij of je had gezegd dat ik ooit nog Nederlands kampioen zou worden, was mijn reactie geweest: “Je bent gek!”. Die NK daarna was ik echter al Nederlands kampioen op de 1500 meter en had ik zo goed gezwommen dat ik in de Kernploeg zat. Ik had nooit verwacht dat het al zo snel zou gaan. Maar een jaar later heb ik me dus ook al gekwalificeerd voor de EJK. Dat was echt een droom die uit kwam”, aldus Kienhuis.



Ondanks dat Job nog niet zo’n lange tijd heeft geproefd van het topzwemmen verlangt hij al wel naar nog meer internationale wedstrijden. “Ik heb nu al meer bereikt met zwemmen dan ik ooit had durven dromen. Maar nu ik eenmaal op dit niveau zit wil ik natuurlijk meer. Misschien kom ik ooit nog wel op een EK of WK . Wie weet, maar daar durf ik nu nog niets over te zeggen,” droomt Job.

Job Kienhuis heeft zich dus geplaatst voor het EJK op de langere afstand. Daarmee is Nederland een lange afstand zwemmer rijker en treedt hij hierbij in de voetsporen van Sebastiaan Verschuren, de Nederlandse record houder is op de 800 en 1500 meter vrije slag op de lange baan. “Het beste beheers ik toch wel de borstcrawl. Ik weet niet hoe dit is gekomen maar het bevalt mij prima. De rest van de slagen liggen mij ook niet zo. Vooral de schoolslag vind ik echt afschuwelijk. De rugcrawl gaat nog wel en hierbij heb ik dan ook wel eens een NK limiet voor gezwommen, maar op de borstcrawl ben ik gewoon op mijn best. Ik heb ook nog wel een tip voor de mensen die lange afstanden zwemmen. Zwem op je gevoel maak geen schema’s dat werkt lang niet bij iedereen. Het houdt je alleen maar tegen tijdens het zwemmen, want je bent veel te druk met de tijden. Zwem gewoon lekker op je gevoel.” Bedankt voor deze praktische tip.

Zo zijn veel mensen voor een lange vakantie in een warm land wakker te maken. Of een ontbijtje op bed, met een lekkere mok cappuccino. Voor Job Kienhuis gaat dit echter niet op en hij is voor iets heel anders ’s nachts wakker te maken. “Waarvoor je mij ’s nachts wakker kunt maken is natuurlijk een lange afstand zwemmen op een lekker rustig tempo. Dit vind ik echt heerlijk om te doen. Hoe langer hoe beter zeg ik altijd, als het maar niet hard hoeft.”

Computeren, slapen, uitgaan, dansen en vooral veel rusten zijn veel hobby’s die wedstrijdzwemmers koesteren. Job heeft een niet alledaagse liefhebberij. “Ja natuurlijk heb ik nog andere hobby’s. Ook al is dat soms erg moeilijk te combineren en de meesten zullen het ook niet begrijpen dat ik dat doe, maar ik zit bij een piratenzender uit Tilligte. Dat houdt in dat wij soms op de radio te beluisteren zijn. Dat is echt lachen. Maar verder is er naast het zwemmen niet echt veel tijd voor een ander hobby.”

Een taper van een lange afstand zwemmer ziet er anders uit dan een taper van een sprinter. Dit is logisch, maar de taper is iets heel persoonlijks. Je moet vaak gewoon doen waar je jezelf het beste bij voelt. “Mijn ideale taper is eigenlijk een week tot anderhalve week voor de NK niet veel intensief werk meer doen. Maar nog wel bijvoorbeeld een 6x100 meter op 1500 meter tempo met een 10 tot 20 seconden rust. Dus eigenlijk gewoon opdrachten doen om in een goed ritme te komen. Dat is erg belangrijk voor mij anders kom ik ook in de wedstrijd niet in het goede tempo.”

Uiteraard was er de toekomstvraag “Nou over 5 jaar heb ik al één EJK gezwommen en misschien ook wel een EK. Ik zit er nu nog naar te kijken of ik misschien volgend jaar naar de EJK open water kan, want daar kun je nog één jaar langer naar toe. De limiet is wel haalbaar. Het is wel ver om te zwemmen de 5 kilometer, maar goed je moet er ook wat voor over hebben hé.”

Het zijn meestal de kleine clubs die de grootste talenten afleveren. Tot welk niveau kan de Dinkel Denekamp Job Kienhuis brengen? “Ik train nu 8 keer per week in het water en meestal 2 keer krachttraining en soms nog landtraining dat ligt er een beetje aan hoe druk ik ben. Maar ik denk wel dat De Dinkel mij over een aantal jaar genoeg faciliteiten kan bieden om mijn dromen te verwezenlijken, want er zijn plannen voor een 50 meterbad in Denekamp. We hebben goede trainers (o.a. Jeroen Rademaker) dus daar zal het niet aan liggen. Het dichtstbijzijnde 50 meterbad nu is in Amersfoort of in Duitsland in Osnabrück. Dit is beide ongeveer 1 uur rijden. Het is dus niet echt haalbaar om dit een paar keer in de week te doen. “
Als mooie afsluiting heeft Job zelf nog een goede raad:
“Ik heb nog wel iets leuks voor de mensen die tijdens een NJK geen medaille halen of denken dat ze niet zo goed zijn. Toen ik nog NJK’s zwom was ik ook nooit zo goed. In die tijd was ik al blij met een zesde plaats. Maar je kunt je nog erg ontwikkelen in de periode dat je Jeugd zwemmer bent. Denk dus niet zo snel dat je niet goed genoeg bent als je tijdens een NJK geen medaille zwemt, maar blijf gewoon trainen het kan nog wel komen. Kijk naar mij.”

Bedankt daarvoor Job. Voor jullie, tot volgende week!

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport