Nieuws

17 mei 2007

Perry op Donderdagavond ontmoet Eline Boers

De ranke Eline Boers liet vorig seizoen al tijdens de wedstrijd in Luxemburg haar gedrevenheid zien door zich als een van de eerste te kwalificeren voor de Europese Jeugd Kampioenschappen te Palma de Mallorca. Op de 50 meter schoolslag zwom ze ruim onder de vereiste limiet van 34.10. Later zwom ze ook op de 50 meter vrije slag de limiet en in Palma de Mallorca bereikte zij op de 50 vrij de finale. Nu is ze tweedejaars jeugd en heeft zich weer individueel geplaatst voor de EJK te Antwerpen. Eline is net teruggekeerd uit Vittel waar zij een trainingskamp met de A-selectie heeft afgewerkt.

Hoe is het met je? “Nou op dit moment nog niet erg goed, ik ben in Vittel ziek geworden en daar heb ik nog steeds last van. Ik ben erg moe, moet veel hoesten en ben soms misselijk. Maar het komt wel weer goed. Voordat ik ziek werd heb ik hard getraind in Vittel en als ik me weer goed voel, zet ik dat snel weer door!” Waar train je op het moment voor? “Ik train er nu natuurlijk voor om super hard op het EJK in Antwerpen te zwemmen want daar ga ik voor, maar ook wil ik dit jaar een limiet zwemmen voor de Europese kampioenschappen in Eindhoven.”, aldus Eline.

Boers verpulvert op elk moment elke limiet die ze tegenkomt, maar dit brengt ook enkele nadelen met zich mee. Wanneer je de top van Nederland bereikt, gaat dat gepaard met minder vrije tijd. “Ik heb nooit eens echt vakantie omdat ik dan altijd op stage ben, of moet zwemmen. Aan de ene kant is dat heel leuk maar soms mis je toch ook het lekker ontspannen en niets doen. Ik heb ook weinig tijd voor vrienden en daar voel ik me soms best lullig over, maar ze snappen het wel gelukkig!” Dat vrienden voor haar heel belangrijk zijn, is af te leiden uit het vorige antwoord. Maar wat is er nog meer belangrijk, of waar kun je Eline wakker voor maken? “Eigenlijk slaap ik het liefst maar ik wil voor een aantal leuke dingen wel wakker worden -vakantie, chocola!, feest en vrienden - maar als ik daarna maar wel weer mag slapen!”

De vragen als, wat er zo leuk is aan zwemmen en waarom je het eigenlijk doet, zijn aan iedere topzwemmer wel eens gesteld. De reden? Om je bewust te maken van wat je eigenlijk aan het doen bent, en hoeveel tijd je er wel niet in steekt. Eline: “Tjaa moeilijke vraag; in het water kun je je makkelijk bewegen en niet snel blesseren, dat is nog wel wat voor mij, haha. Ook heb ik zwemmen altijd al leuk gevonden; ik denk dat je er aanleg voor moet hebben, maar als je iets redelijk goed kan is het vaak ook leuker.”

Taperen is de leukste en lekkerste periode uit je zwemseizoen, dat vinden bijna alle zwemmers, en ook Eline heeft daar een uitgesproken mening over. “De ideale taper, hmm eerst lekker hard trainen en het gevoel krijgen dat ik het kan en dat het goed gaat. De laatste week voor de wedstrijd rustige trainingen zwemmen, sommige trainingen overslaan en lekker mijn eigen inzwemprogramma doen. Daarna een paar korte sprintjes op snelheid voor het gevoel en starten op signaal. Verder goed uitrusten en zorgen dat er niet te veel stress bij komt kijken, bijvoorbeeld van school, en dan maar vlammen!”, meldt de zwemster die voor de Columbiaan uitkomt. Nu we het daar toch over hebben, heeft de Columbiaan in Voorhout wel genoeg faciliteiten om jou dromen te verwezenlijken? “Tot nu toe zijn er bij de Columbiaan genoeg trainingsuren maar op den duur zal ik hier toch weg moeten om vooruitgang te blijven maken. Wanneer dit moment is, kan ik niet van te voren zeggen; bij de Columbiaan kan ik nu bijna 12 uur zwemmen en dat is nu genoeg. Volgend jaar komen er weer meer trainingsuren bij dus kan ik hier nog weer een stap maken.“



Omdat de EK in eigen land wordt gehouden zijn de limieten versoepeld, maar hier heeft Eline Boers geen boodschap aan. “Ik wil niet alleen een limiet zwemmen omdat ze soepeler zijn, ook wil ik de niet-versoepelde EK limieten halen, “ zegt ze vol overtuiging. Voedingssupplementen slikken wij om uiteindelijk je prestaties op een verantwoorde manier te verhogen, Eline doet dit om een andere reden. “Ik slik zelf wat vitaminetabletten en ijzertabletten maar dit doe ik niet om er beter van te gaan zwemmen, maar omdat het beter is voor mijn eigen lichaam,” aldus Eline.

Persoonlijk moet ik zeggen dat Eline Boers een goed voorbeeld is voor hoe je dingen moet regelen, om toch je favoriete hobby te kunnen beoefenen. “ Ik heb de eerste 3 jaar van mijn middelbare schooltijd op het Northgo College in Noordwijk gezeten. Ik had het daar prima naar mijn zin en alles kon worden geregeld. Alleen dacht deze school dat ze me in het 4e jaar niet meer zoveel vrij konden geven als dat ik nodig had omdat ze dan bang waren dat ik het vierde jaar niet zou halen. Ik moest toen op zoek naar een school die dit wel zag zitten, maar ik wilde liever niet naar een LOOT-school. Daarom zit ik sinds dit jaar op het Rijnlands Lyceum in Sassenheim. Dit is geen speciale 'sport'school maar daar krijg ik wel de medewerking, die ik nodig had. Ik heb het hier naar mijn zin en kan én naar school, én verder gaan met zwemmen!”

Eline beheerst de schoolslag als geen ander, daarbij komend is ze ook niet vies van een 50 of 100 meter borstcrawl. “Ik kan mijn voeten ver opzij doen en dat is handig bij schoolslag. Ook train ik wel veel techniek schoolslag om hard te gaan maar toch zo weinig mogelijk weerstand te hebben. Mijn tip is dat je met schoolslag niet dezelfde slag als iemand anders moet gaan aanleren, je moet er zelf achter komen wat het beste bij jou past en wat jij het fijnste vindt zwemmen. Iedereen heeft zo zijn eigen stijl van zwemmen; maar probeer je lichaam zo veel mogelijk onder controle te hebben dan is het goed.”
Zo kan iedereen weer verder met deze gratis schoolslagtip.

Dan zijn we na dit antwoord weer bij de traditionele laatste vraag gekomen Als je in de toekomst zou kunnen kijken (5 jaar voorruit) wat heb je dan allemaal bereikt met het zwemmen? “Ik zou nog steeds ontzettend veel plezier in het zwemmen hebben en heb mee gedaan aan de EK. Ik heb wat meer buitenlandse ervaring en ben vast in training voor mijn volgende doel! Misschien ben ik wel in het buitenland, ik weet het niet. Ik heb in ieder geval mijn school afgemaakt. De rest is nog afhankelijk van de komende 5 jaar.”

Hierbij laat ik het voor vandaag. Bedankt en tot volgende week!
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport