Nieuws

16 mei 2007

KNZB introduceert SwimKickwedstrijden

Het wedstrijdzwemmen bij de KNZB staat aan de vooravond van een aantal ingrijpende wijzigingen. Het systeem van wedstrijden voor minioren ondergaat een flinke facelift, zie de toelichting van de KNZB hierop:

Wijziging Speedo wedstrijden

In 1998 heeft de KNZB een aantal wijzigingen doorgevoerd binnen het Nederlandse zwemmen. Deze wijzigingen hadden tot doel de deelname aantallen aan wedstrijden en het niveau van het Nederlandse zwemmen te verhogen. Het afschaffen van de tweedeling binnen het wedstrijdzwemmen met en zonder startvergunning was daarin een belangrijke stap. Vanaf 1998 vond het wedstrijdzwemmen binnen een format plaats: met een startvergunning! Daarnaast werden nieuwe wedstrijdvormen gerealiseerd zoals het Lange Afstand Circuit, de Kring Speedo Finale en de Nationale Speedo Club Meet. De zwemcompetitie werd sterk gewijzigd en de Nationale Speedo Finale werd afgeschaft.

In 2007 is het tijd om te beoordelen wat de wijzigingen teweeg hebben gebracht. We kunnen een drietal hoofdconclusies trekken:

Deelname aantallen dalen
Na een aanvankelijke positieve groei in 1998 zijn de deelname aantallen binnen het wedstrijdzwemmen aan het dalen. De laatste jaren zien we zelfs een achteruitgang in de aantallen deelnemers tussen de 6-12 jaar. Een afnemend aantal verenigingen vraagt voor kinderen vanaf de zesde verjaardag een startvergunning aan en in toenemende mate komen jonge kinderen niet in aanraking met het wedstrijdzwemmen.

Niveau is onveranderd
In de afgelopen tien jaar is het internationale niveau van het zwemmen gestegen. Het niveau van het Nederlandse zwemmen is in alle leeftijdsgroepen vrijwel onveranderd gebleven. De kloof groeit.

Nederland Sprintland
Nederland is zowel in de breedte als in de top aannemelijk beter op de kortere nummers dan op langere nummers. Deze, al langer, aanwezige trend is in de afgelopen 10 jaar niet doorbroken. Omdat Nederlandse zwemmers van alle niveaus over het algemeen minder trainen dan in het buitenland zijn we goed op de nummers die minder training behoeven en minder goed op de ‘zwaardere’ en langere trainbare nummers.

Tijd voor actie dus! Een complex probleem vraagt om een totaaloplossing. In 2005 heeft de KNZB de basis voor de oplossing met het Meerjaren Opleidingsplan Zwemmen (MOZ) neergelegd. In deze routeplanner voor zwemmers heeft de KNZB de ideale opleidingsroute van zwemmers van jong tot oud beschreven. Analoog aan het MOZ gaan we nu bij Speedowedstrijden en de Zwemcompetitie een aantal aanpassingen doorvoeren. In deze brochure lichten we het hoe en waarom van de aanpassingen toe. De officiële publicaties omtrent de wijzigingen staan opgenomen in het Handboek Zwemmen 2007-2008 welke in juni 2007 zal verschijnen.

Minioren vormen de basis van het Nederlandse zwemmen

Minioren nemen al sinds de jaren 70 deel aan Speedowedstrijden. In 1998 zijn aparte instroom en voorronde nummers geïntroduceerd bij de Speedowedstrijden. Instroomnummers voor beginnende minioren en voorrondenummers voor de gevorderde minioren. Samen met het gratis maken van de startvergunning moest deze aanpak voor een belangrijke toename van het aantal minioren moeten zorgen. Dit is in onvoldoende mate gelukt. Enkele oorzaken hiervan zijn:

• De KNZB heeft de verenigingen onvoldoende ondersteund bij de implementatie van de nieuwe Speedowedstrijden. Hierdoor is er onvoldoende ingespeeld op de nieuwe mogelijkheden.
• Bijna alle kringen hebben gekozen voor het gecombineerd organiseren van Speedowedstrijden met zowel instroom- als voorrondewedstrijden. Hierdoor is het aantal kinderen dat meedoet aan instroomnummers beperkt gebleven. Vaak wordt een tekort aan juryleden en soms ook badwater genoemd als oorzaken voor het gecombineerd organiseren.
• De gecombineerde Speedowedstrijden zijn ongeschikt om grotere groepen jonge minioren op een aantrekkelijke manier kennis te laten maken met wedstrijdzwemmen.

Bovenstaande problemen vragen om aanpassingen. De huidige gecombineerde Speedowedstrijden met instroom- en voorrondenummers gaan verdwijnen. Hiervoor komen aparte SwimKickwedstrijden (met voormalige instroomnummers) en Speedowedstrijden (deels met voormalige voorrondenummers) in de plaats.

De SwimKickwedstrijden kunnen door verenigingen en Kringen in grote aantallen georganiseerd worden zodat duizenden minioren kennismaken met de wedstrijdzwemmen. De Speedowedstrijden worden door de kringen georganiseerd op een aantal locaties naar behoefte zoals in de huidige situatie.

SwimKickwedstrijden
Er komen SwimKickwedstrijden voor jonge en beginnende minioren. Deze wedstrijden vormen voor grote aantallen sporters een eerste en aantrekkelijke kennismaking met het wedstrijdzwemmen dicht bij huis. De basis van het wedstrijdzwemmen wordt hiermee verbreed. Dit is de fase dat kinderen verliefd op wedstrijdzwemmen worden. Wat zijn de belangrijkste kenmerken en ingrediënten van SwimKickwedstrijden?

SwimKickwedstrijden:
• vormen de eerste kennismaking met wedstrijdzwemmen.
• zijn er voor jongens minioren 1 tot en met 6 en meisjes minioren 1 tot en met 5.
• worden georganiseerd door verenigingen of kringen.
• moeten door de organiserende instantie worden aangevraagd bij de KNZB. Deze aanvraag is gratis.
• kennen vier verschillende programma’s die in vier opeenvolgende periodes in het seizoen georganiseerd kunnen worden.
• mogen niet tegelijkertijd met een Speedowedstrijd georganiseerd worden.
• bevatten 25 en 50 nummers en 25m estafettes.
• mogen als onderlinge wedstrijd georganiseerd worden, maar ook met meerdere verenigingen.
• worden dicht bij huis georganiseerd.
• zijn heel geschikt om grotere groepen kinderen die nog actief zijn binnen het elementair zwemmen, Sterrenplan of zwemvaardigheid kennis te laten maken met wedstrijdzwemmen.
• zijn geschikt om, naast de reguliere nummers, andere activiteiten in het programma op te nemen.
• zijn gemakkelijk te organiseren. De KNZB brengt een standaard draaiboek uit waarmee het verenigingen wil ondersteunen.
• mogen gejureerd worden door een jury die voldoet aan de normen voor een E-wedstrijd.
• worden gejureerd met een tolerantienorm.
• duren bij voorkeur maximaal 1,5 uur.

Speedo wedstrijden
Speedo wedstrijden zijn bedoeld voor jongens minioren 2 t/m 6 en meisjes minioren 2 t/m 5. Nieuw in het seizoen 2007-2008 is dat er 200 meter nummers zijn opgenomen voor junioren 1 en 2. Alle kinderen die de te zwemmen afstanden en slag beheersen kunnen deelnemen aan deze wedstrijden, kinderen die de afstanden en slagen nog niet beheersen kunnen deelnemen aan de SwimKick wedstrijden. Wat zijn de belangrijkste kenmerken en ingrediënten van deze Speedowedstrijden?

Speedowedstrijden:
• zijn de vervolgstap binnen het wedstrijdzwemmen.
• zijn voor jongens minioren 2 tot en met 6 en meisjes minioren 2 tot en met 5 en junioren 1 en 2.
• bevatten voor de minioren acht verschillende zwemnummers variërend in afstand van 50m tot 400m.
• bevatten de 200m vlinderslag, rugslag, schoolslag en vrije slag voor meisjes en jongens junioren 1 en 2.
• zijn voor de minioren de voorrondes voor de Kring Speedo Finale aan het eind van het seizoen. Er worden Speedo top-25 en een landelijke Speedo top 100 klassementen bijgehouden.
• zijn voor junioren 1 en 2 extra momenten om de 200m nummers te leren zwemmen. Er wordt een overall Speedoklassement bijgehouden.
• zijn wedstrijden zonder deelnamelimieten
• worden georganiseerd door kringen i.s.m. verenigingen.
• worden op normale wijze gejureerd (zonder tolerantienorm) met een normale jury.
• duren bij voorkeur maximaal 2,5 uur.

Tot slot
• Uiteraard kunnen wij ons levendig voorstellen dat deze wijzigingen tal van vragen oproepen. Binnenkort wordt het handboek zwemmen gepubliceerd en zullen de wijzigingen in detail toegelicht worden.
• Voor tussentijdse vragen kunt u terecht bij de KNZB via het emailadres zwemmen@knzb.nl.
• Wij wensen iedereen erg veel succes bij het aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Een nieuwe aanpak vraagt altijd weer veel energie en tijd van sporters, coaches en vrijwilligers. Wij doen een zwaar beroep op uw flexibiliteit. Het doel van ons allen is de ontwikkeling van het wedstrijdzwemmen te bevorderen. Wij rekenen op uw inzet!
• De KNZB dankt alle vrijwilligers en medewerkers die een bijdrage hebben geleverd.

Namens de KNZB,
Paul van den Heuvel en Andre Cats.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport