Nieuws

19 maart 2007

Lezersreacties over de laatste A competitie ronde

Zaterdag 17 maart vond er voor het eerst sinds jaren weer een gezamenlijke afsluiting van de competitie plaats. De laatste ronde van de A competitie in Amsterdam heeft tot veel reacties geleid. In dit bericht willen we onze lezers aan het woord laten.

Allereerst vind ik het qua promotie voor De Dolfijn goed dat zij het op zich genomen heeft om deze wedstrijd te organiseren en de top van het Nederlandse competitiezwemmen naar Amsterdam heeft laten komen voor deze laatste ronde. Het is dan wel weer jammer dat een aantal verenigingen (o.a. De Dinkel en DWK-XCESS) er wellicht wat naardere herinneringen aan over heeft gehouden. Ik kan het me ook enigszins voorstellen dat voor zwemmers die alleen voor de laatste 50 meter nummers naar Amsterdam waren gekomen het vervelend is als dan juist die nummers uitvallen. En dan wellicht frustrerend dat een estafette
recordpoging wel doorgaat.

Wat ik me nog afvraag is of de waterpoloërs die na deze wedstrijd moesten trainen van De Dolfijn waren of van een andere vereniging. Voor in de toekomst lijkt het me voor de organisatie verstandig om ruim van tevoren te informeren welke activiteiten er na een dergelijke wedstrijd in het zwembad plaatsvinden en zo snel mogelijk contact op te nemen met deze andere verenigingen met de mededeling dat de wedstrijd wellicht uit kan lopen en hoe zij hier tegenover staan. Dan
kan er op organisatorisch vlak van tevoren nog bekeken worden welke mogelijkheden er zijn als de wedstrijd daadwerkelijk uitloopt.

Voor zover de vertraging tijdens de wedstrijd te maken heeft met defecten en/of storingen in de elektronische tijdwaarneming vraag ik me af of er een mogelijkheid is dat de KNZB meebetaalt aan de bestaande apparatuur of bij de aanschaf van nieuwe apparatuur (voor zover dit nog niet gebeurt). Want een instelling als de KNZB is er ook bij gebaat dat een dergelijke belangrijke wedstrijd in een zwembad met professionele apparatuur gezwommen wordt.

Voorts vond ik dat de verdere organisatie weer goed was en hoewel ik op zwemkroniek.com las dat sommige juryleden een hele wedstrijd moesten teren op een blokje kaas en een glaasje fris werd ik als medewerker op die dag toch regelmatig voorzien van lekkere broodjes en hapjes en drankjes.

Ik ben in ieder geval weer van de partij op de SportEmotion Youth Swimming Cup op 21 en 22 april en hoop dat dat ook weer een mooie wedstrijd gaat worden!
Quint Pesch uit Amsterdam

Goede ambiance. Topnummers gezien. Klasse wat De Dolfijn heeft gepresteerd maar ... de nummers 2 en 3 verdienen wel veel meer aandacht. Dat kan ik objectief stellen omdat ik niet een supporter ben van een ploeg uit de top 3. John Riest uit Haarlem

De insteek was goed, weer zoals vanouds alle clubs de laatste ronde tegelijk laten zwemmen. De potentie was er al veel langer, alleen niemand durfde de uitdaging aan te gaan. Uiteindelijk kwam de club die toch al wist dat ze landskampioen zouden worden, met het idee om het allemaal weer bij elkaar te gooien. Goed idee, minder goede uitvoering. Maar al met al was het een zeer leuke en sfeervolle wedstrijd waar alle clubs hun best deden om zo hoog mogelijk te eindigen.

De Dolfijn leek superieur en niemand kon hun maar op 1 moment in de hele wedstrijd voorbij streven. Niet alleen voor de zwemmers was het een hele concurrentie strijd, maar ook voor de klokkers was het een heuse topsport. Ze moesten namelijk een wedstrijd van 4 uur klokken, op 1 beker drinken en 1 blokje kaas. Om de wedstrijd zo snel mogelijk te laten verlopen werd er op de helft besloten om de Duitse start in te voeren, wat echter geen succes bleek te zijn. Ook een 1 starts regel leek geen uitkomst, want dit zou oneerlijk zijn tegenover de zwemmende clubs. De enige manier om de wedstrijd sneller te laten verlopen (voordat de klokkers van hun stokje vielen) werd er besloten om de 50 meters vrije slag voor de dames en heren (niet voor de punten) aan het einde te laten zwemmen.

Nadat de zwemmers van de 50 vrije slag een lange wedstrijd moesten wachten op hun afstand, begaven ze zich een weg naar de start. In hun beste, snelste en mooiste badpak stonden ze klaar om de snelste tijd in hun zwem carrière af te leggen. Maar ze mochten alles weer aantrekken want ze werden terug gefloten wegens tijd gebrek. Begrijpelijk, maar heel zielig. Wel mijn complimenten voor De Dolfijn, voor het superieur terug winnen van de Landelijke titel en het organiseren van zo’n chaotische wedstrijd. Van harte...
Perry Arentsen uit Arnhem, DWK-XCESS

Superleuk initiatief natuurlijk! Nu was het dit jaar al beslist maar bijvoorbeeld vorig jaar (en waarschijnlijk in de toekomst ook) was het natuurlijk spannend tot aan de laatste ronde en dan is het fijn een rechtstreekse confrontatie aan te gaan.
Daarnaast is het natuurlijk voor veel zwemmers heel leuk dat ze tegen de zwemmers van de beste clubs uit Nederland uit mogen komen, de laatste series in de programma's waren series die op de NK niet misstaan en als (vooral jongere) zwemmer kun je hier motivatie uithalen.
Ikzelf was iets later (verslapen) dus dacht dat ik het inzwemmen al had gemist maar gelukkig liep het inzwemmen uit waardoor ik nog even lekker kon inzwemmen, gelukkig voor mij dan want het bad zat inmiddels propvol met mensen die zaten te wachten op het begin van de wedstrijd.
Toen kwam het gebeuren met de tijdwaarneming, wachten wachten wachten en nog meer... wachten. Uiteindelijk zijn we wel gestart met elektronische tijdwaarneming maar zonder scorebord. Even later moesten we weer wachten, het bord werd ''geactiveerd'' Wat eigenlijk gelijk al opviel was de omvang van het programma en het feit dat er bijvoorbeeld geen Duitse start werd gehanteerd zodat het een lange zit zou gaan worden.
Volgende oponthoud kwam bij de 100 vlinder jongens jeugd, in het programma stond Felix Broekhuizen op baan 3 en Stefan Groeneweg op baan 5. Echter door dezelfde inschrijftijd werd Stefan door het scorebord op 3 gezet en Felix op 5. En maar wachten en wachten en wachten.. Ineens werd er via de speaker omgeroepen of Stefan even naar 3 wilde lopen en Felix naar 5, lekkere wedstrijdvoorbereiding...
Toen zei mijn trainer ineens: ''Ja de 50 vrij is naar achteren verschoven, misschien vervalt hij zelfs'' Heerlijk zo'n duidelijk bericht, maargoed ik ging rustig verder met mijn voorbereiding want niets was nog zeker. Vanaf dit moment werd er ook met een Duitse start gewerkt.
Het zoveelste ONDUIDELIJKE bericht over de tussenstand kwam binnen, rondescore en totaal werden ZEER onsamenhangend door het bad omgeroepen en voor ons van DWK was het nou niet duidelijk waar we nu in de rondetussenstand stonden, onze conclusie was dat dit 7 of 8 geweest moet zijn daar de andere clubs al voor ons genoemd waren. De uiteindelijke score bekeken is het weer de vraag of het mogelijk is dat wij op driekwart van de ronde nog bijna laatste waren en uiteindelijk toch 3e...
Maar goed, de laatste programma's zijn afgewerkt. De 4x100 school is, hoewel dit ook niet tot het oorspronkelijke programma behoorde en in eerste instantie achter de 50 vrij stond, met succes afgerond door de dolfijn dames (van harte dames!) en de speaker heeft niks meer laten horen over de 50 vrij dus we kunnen verder.
De eerste drie kleine meisjes staan op het blok en ineens ''ja helaas moet ik mededelen dat de wedstrijd ten einde is, sorry dames kom maar van het blok af''.
Aha, hij gaat dus niet door... Voorbereiding voor niets, rustig gehouden voor niets. Ik had gelukkig nog 50 vlinder gehad (wat heet) maar het aller ergste is dat voor sommige zwemmers die 50 vrij de enige afstand van de middag was. Kom je dus helemaal uit Denekamp, Barneveld, noem maar op voor N I E T S... En dan nog gewoon die kleine meisjes op het blok laten gaan staan, toch wel schandalig te noemen. Uiteraard nog protesten van trainers maar de beslissing was al genomen, er was geen tijd voor 7 x een serie 50 vrij. Dat ik bij een van de scheids/kamprechters een vies lachje op zijn gezicht zag tijdens het beklaag van de trainers vond ik misschien nog wel het meest storend aan het geheel.
De prijsuitreiking heb ik zelf niet meegemaakt, zat al om te kleden na deze belachelijke vertoning op het einde. Het kan niet veel voorgesteld hebben aangezien ik iedereen al na een paar minuten naar buiten zag komen.
Conclusie:
Een leuk initiatief maar belabberd uitgevoerd, volgende keer moet er beter nagedacht worden bij het organiseren van zo'n wedstrijd. Het is niet zomaar een limietwedstrijdje maar het kampioenschap van Nederland!!!
Christiaan Sloof uit Culemborg, DWK-XCESS

Een geweldig spektakel. Leuke strijd. Veel persoonlijke records!! Moet men zeker herhalen. Het programma was wel erg lang. Kon men die Duitse start niet direct invoeren. Of mag dat niet bij de competitie? Men had in de ochtend en de middagsessie gewoon te weinig water gehuurd. Erg krenterig voor een finalehappening.
Huldiging sloeg nergens op. Ik heb hem gezien omdat ik wist dat er wat moest komen maar denk dat een groot deel van het publiek niet wist dat de huldiging aan de gang was. De tweede en derde plaats zijn toen wel genoemd en er is wat gejuicht maar dat was dan ook alles. De ploegen hadden daar niets mee van doen.
Men dient de volledige ploegen bij dit geheel te betrekken en er iets feestelijks van te maken. Ik kan me ook geen echte huldiging herinneren behalve iets aan het adres van de 100-jarige. Daar hebben die zwemmers denk ik niet zoveel aan. Zij hebben allemaal geweldig hard gezwommen en hadden best even in het zonnetje gezet mogen worden. Kon nu natuurlijk niet ivm de tijdsdruk.
Supporter uit Amsterdam

Hier een reactie van een moeder die mee mocht als ploegleidster bij Zeester-Meerval. Ontzettend leuk zo'n wedstrijd, maar omdat de wedstrijd nogal uitliep was het met het wisselen van de ploegen een rommeltje. De mensen die klaar waren met zwemmen konden het zwembad bijna niet uitkomen. Onze ploeg zat 's ochtends blijkbaar op de plaats van de Dolfijn, de wedstrijd was nog niet klaar of wij werden al weggekeken. De kleedkamers waren haast niet te bereiken enz. Volgende keer de ploegen die in het middagprogramma zwemmen op de tribune plaats laten nemen en pas in het zwembad toelaten als de ochtendploeg weg is. De wedstrijd zelf vond ik erg leuk, er werd ook heel goed gezwommen door de zwemmers van Zeester. Voor herhaling vatbaar. Tiny Vos, Zeester-Meerval

- Ik mis in het stukje op Zwemkroniek.com het belachelijke feit dat de wedstrijd omwille van een waterpolo wedstrijd werd afgebroken, zodat niet alle nummers gezwommen konden worden.
- Dat ten koste van de 4 x 100m school van de Dolfijn, kinderen die sport beleven op de manier als ze beleefd zou moeten worden, niet aan bod kwamen.
- Het zwembad niet lang genoeg gehuurd is.
- Niets georganiseerd is om de huldiging tot een geweldig spektakel te maken.
- De 2e en 3e prijswinnaars van de LANDELIJKE competitie zijn terloops even genoemd, maar geen aandacht aan besteed. De einduitslag met daarbij behorende puntentelling is niet genoemd; althans ik heb niemand gesproken die daarvan op de hoogte was.
- Bij een beetje wedstrijden horen ook voor de 2e en 3e plek een prijsje (beker of .....); niets, nog geen persoonlijke handdruk.
Op deze manier maak je de zwemsport kapot; ten minste zet je een grote groep sporters buitenspel.
Een zwemfan uit Denekamp

Zwemkroniek.com wil graag weten wat onze lezers van de wedstrijd in Amsterdam vonden. Mail je reactie naar Oene Rusticus en vermeld in de mail je naam en woonplaats en je toestemming op het bericht te plaatsen.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport