Nieuws

12 februari 2007

Tweede dag jaargangwedstrijden LZ 1886

Ook op de tweede dag van de tweeëentwintigste Jaargangwedstrijden, georganiseerd door LZ 1886, zijn er in een warm, vol, maar bovenal sfeervol zwembad De Zijl in Leiden vele persoonlijke records gesneuveld. Een verslag van de tweede dag door Robert van Vuuren.

Minioren 6
Lin he Yu, die op de zaterdag alle afstanden won, begon ook op de zondag met winst en wel op de 100 meter rugslag. Met een tot op de honderste gelijke tijd als tijdens de NJK in Emmen bevestigde zij haar overmacht op dit nummer, met een ruime drie seconden voorsprong op nummer twee Annemarie Worst (Octopus). Op de 100 meter vlinderslag kon zij echter geen plekje op het podium bemachtigen en moest zij de winst laten aan Macy Oortwijn (Aquapoldro), met Lizzy Janssen (Heldense ZV) als tweede. De jarige Rosanne Padt (DAW-Finenzo) kon op beide afstanden het brons in ontvangst nemen.

Bij de jongens leverden Floris Polman (Dedemsvaart AC) en Daniel van der Deen (Borger) een spannend gevecht op de 100 meter rugslag. Polman won deze race met een verschil van slechts 0,11 seconde. Op de 100 meter vlinderslag won Van der Deen echter overtuigend, met bijna vijf seconden voorsprong op nummer twee Luc van der Wolde. Net als bij de meisjes was de nummer drie op beide afstanden dezelfde, namelijk Milan Grünewald van TriVia.

Minioren 5
De races op de 50 meter vlinderslag bij de minioren 5 waren erg spannend. Maaike de Waard (Zeehond ’73) en Stef van Zitteren (PSV) wonnen duidelijk, maar voor de plaatsen 2 en 3 waren de verschillen klein. Bij de meisjes zaten de nummers 2 tot en met 7 binnen een halve seconde! Esmée Bos (Aquapoldro) en Esther Hulsing (TriVia; gestart vanaf de 16e plaats!) verdeelden hier het zilver en brons bij de meisjes; bij de jongens werden deze plekken bezet door Laurent Bams (Eijsden) en Daniël Buijs (AZ&PC).

Bij de 200 wisselslag waren de verschillen groter, en hier werden de nummers twee van de vlinderslag de winnaars. Achter Esmée Bos eindigden Esmee Vermeulen (SG Zaanstad) en Rosa Veerman (Ed-Vo), de laatste met een verbetering van 16 seconden ten opzichte van haar inschrijftijd. De grootste verbetering was echter te noteren voor de nummer twee bij de jongens: gestart als 17e zwom Robin de Joode (De Granaet) maar liefst 22 seconden van zijn inschrijftijd af en won hiermee dus het zilver, achter Laurent Bams. Pepijn Smits (PSV) werd derde.

De laatste afstand van de minioren 5, de 100 meter vrije slag, leverde wederom bekende namen op het podium op. Winnares bij de meisjes werd Esther Hulsing, met als verrassende tweede Celine Hoogendijk (De Devel). Esmee Vermeulen eindigde als derde. Bij de jongens moest er een beslissing van de jury aan te pas komen om de eerste en tweede plaats te verdelen. Laurent Bams won hier zijn tweede gouden medaille van de dag, vlak voor Stan Pijnenburg (PSV). Floyd van Duyvenbode won het brons.

Minioren 3/4
De jaargang 1997/1998 begon de zwemmiddag met de 100 meter schoolslag. Bij de meisjes verdeelden Carlijn Viering (Waalstroom), Manon Friskes (IJsselmeeuwen) en Johnny Mae Hauser (Dolfijn) de medailles. Bij de jongens was Jeroen Voltman (ZVW’74) met overmacht de snelste; nummer twee Stijn Avezaat (De Fuut) eindigde vijf seconden later, vlak voor Gert Muntendam (Pinquin) die het brons mocht ophalen.

Laura van Leeuwen (PSV) en Luuk Nijland (Berkelduikers) mochten ieder hun tweede gouden plak van het weekend ophalen na de 50 meter vlinderslag. Ook hier waren de races spannend, en de verschillen klein. Denise Schulpen (Aquarijn) en Maaike van Veen (Dedemsvaart AC) verdeelden het zilver en brons bij de meisjes; Jeroen Voltman en Floris Kotterink (EZC) bij de jongens. Kotterink, geboren in 1998 en dus een minior 3, hield zich dus prima staande tussen de zwemmers die een jaar ouder zijn.

De dag werd afgesloten met de 100 meter wisselslag. Bekende gezichten bij de prijsuitreiking: alle medaillewinnaars stonden al eens eerder tijdens het weekend op het podium. Laura van Leeuwen en Floris van Mierlo (ZPK Budel) wonnen de afstand, gevolgd door respectievelijk Maaike van Veen en Marre Zandringa (De Skelp) bij de meisjes en Ryan Beugels (De Spatters) en Luuk Nijland bij de jongens.

Uitslagen en foto’s zijn te vinden op de Zwemkroniek en Jaargangwedstrijden.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport