Nieuws

11 februari 2007

Eerste dag Jaargangwedstrijden LZ 1886 in Leiden

Dit weekend worden voor de tweeëntwintigste keer door LZ 1886 de Jaargangwedstrijden georganiseerd. In het Leidse zwembad De Zijl komen de beste twintig Speedo-zwemmers van Nederland tegen elkaar uit. In totaal starten dit weekend 265 deelnemers van 124 verenigingen onder leiding van scheidsrechter Paul Chaudron. Een verslag van Robert van Vuuren.

De prijzen werden uitgereikt door Jan Breedeveld, voorzitter van LZ 1886, en Bert Paauw, directeur van het Sportbedrijf Leiden. Zij konden, naast favorieten, ook enkele verrassende prijswinnaars op het podium verwelkomen.

Minioren 6
De meisjes minioren 6 zijn dit jaar voor het laatst vertegenwoordigd bij de Jaargangwedstrijden. Zij hebben twee weken geleden voor het eerst meegezwommen bij de NJK in Emmen. Een vergelijking met dit toernooi ligt dan ook voor de hand. De meisjes openden de wedstrijd met de 100 meter vrije slag. NJK-kampioene Rachelle Visser was afwezig in Leiden (zij koos voor een andere wedstrijd), waarvan de nummers 2, 3 en 4 van de NJK profiteerden. In dezelfde volgorde als in Emmen, maar dan ieder één treetje hoger op het ereschavot, eindigden Lin he Yu (Poseidon ’56), Femke Leenstra (De Granaet) en Karin Groen (GZVW) als respectievelijk eerste, tweede en derde. Ook de 200m wisselslag werd een prooi voor Lin he Yu, die met ruime voorsprong eindigde voor Sofie Salimbeni (Eemsrobben) en Rosanne Padt (DAW-Finenzo). Tenslotte won Lin he Yu ook de derde afstand, de 100m schoolslag en bevestigde hiermee haar NJK-titel. Milou Tjoonk (Berkelduikers) nam sportieve revanche na een diskwalificatie tijdens de NJK en werd tweede, voor Judith v.d. Vrande (BZC Dolfijnen).

Bij de jongens minioren 6 heerste evenals vorig jaar Daniel van der Deen (Borger). Hij moest vandaag alleen op de 100m schoolslag de overwinning afstaan. Met een mooie 1.02.98 won hij de 100m vrije slag voor Oscar v.d. Heuvel (Noordwijkerhout) en John Smit (Poseidon ’56). De strijd met Lucas Greven (ZCV) op de 200m wisselslag was spannend, met aan het eind slechts een voorsprong van 0,6 seconden voor Van der Deen. Beide jongens zwommen wel ruime PR’s met 7 seconden verbetering. Floris Polman (Dedemsvaart AC) volgde op gepaste afstand als derde. Op de 100m schoolslag kreeg Greven echter alsnog het goud omgehangen, met naast zich op het podium Kevin Wolters (Hellas-Glana) en Joeri Berends (De Futen).

Minioren 5
De minioren 5 begonnen hun toernooi met de 100 meter schoolslag. Evenals vorig jaar was Breanne Lensink hier het snelste. Nienke de Bruin (De Rijn) was een verrassende tweede (zij startte niet in de snelste serie) voor Romy Hoogendijk (Onderdak uit Zierikzee). Fanne van Eldik (ZVW’74) en Esmée Bos (Aquapoldro) verdeelden het goud respectievelijk zilver op de 100m rugslag en wisselden daarmee van plaats ten opzichte van de wedstrijden van vorig jaar. Lisanne Jente kreeg, evenals vorig jaar, het brons omgehangen.

De 100 meter schoolslag bij de jongens kreeg een verrassende winnaar: vanuit buitenbaan 1 zwom Quno Post (De Fuut) naar het goud voor Brian Spaargaren (Oceanus) en Bjorn Scherbeijn (Scheldestroom). Een interessant podium, aangezien van deze drie alleen Scherbeijn vorig jaar meedeed aan de Jaargangwedstrijden. De 100 meter rugslag kende een minder verrassend podium in vergelijking met vorig jaar, winnaar Laurent Bams (Eijsden) en Floyd van Duyvenbode (Kempvis) als derde, beiden op dezelfde positie als vorig jaar. Lars Haarsma (ZV Hoorn-Aurik) met de zilveren medaille was de nieuwkomer op dit ereschavot.

Minioren 3/4
Bij de jongste zwemmers is het natuurlijk altijd een verrassing wie er met de prijzen vandoor gaan. Voor deze leeftijdsgroep stonden twee afstanden op het programma: de 100 meter rugslag en 100 meter vrije slag. Winnaars bij de meisjes werden respectievelijk Maaike van Veen (Dedemsvaart AC) en Laura van Leeuwen (PSV). Op de 100m rugslag moest Laura genoegen nemen met het zilver, gevolgd door Marre Zandringa (De Skelp). Zij kreeg ook op de 100m vrije slag het brons omgehangen. Het zilver ging op die afstand naar Amy de Langen van De Fuut.

Bij de jongens stond Luuk Nijland (de Berkelduikers) twee maal op het podium. Bij de 100m rugslag werd hij (na een spannende race met Jeroen Koers van de Eemsrobben) winnaar; op de 100m vrije slag werd hij derde. Ryan Beugels (De Spatters) kreeg het brons op de 100m rugslag. Kampioen op die afstand werd Floris van Mierlo (ZPK Budel), gevolgd door Marcel van der Heide van De Vikings.

De volledige uitslagen zijn te vinden op de Zwemkroniek en de site van de Jaargangwedstrijden.


Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport