Nieuws

01 oktober 2006

Erik van Heijningen opvolger Hans Beijer bij de LEN

Erik van Heijningen is zaterdag bij het congres in Scheveningen gekozen in het bestuur van de Europese zwembond. De voorzitter van de KNZB volgt Hans Beijer op die zijn functie in het college om privéredenen moest neerleggen.

"Het is belangrijk dat we onze plek in het bestuur hebben gehouden", stelde Van Heijningen. "Nederland kon deze plaats namelijk niet automatisch claimen. Nu kunnen we op de hoogte blijven van bepaalde ontwikkelingen en invloed op bepaalde zaken uitoefenen."

Bij het congres werd nog geen uitsluitsel gegeven over de datum voor de Europese kampioenschappen langebaan in 2008 in Eindhoven (26 maart tot en met 6 april). De internationale zwembond FINA ligt dwars omdat tussen dit toernooi en de wereldtitelstrijd in het 25-meterbad in Manchester (9-13 april) volgens de regels geen twintig dagen zitten.

In de bijeenkomsten rond het congres is er zaterdag nog verder over gesproken,maar ook dat verde geen oplossing op. Van Heijningen: "Het gaat de FINA er vooral om dat de bond te laat op de hoogte is gebracht. Het bestuur van de LEN heeft wel al laten weten haar uiterste best te doen tot een oplossing te komen. Manchester, Eindhoven en ook de zwemmers en coaches zijn allemaal tevreden met de data. Daarom hopen dat we toch aan de plaats op de kalender te kunnen vasthouden."

Bij het congres werd uitvoerig gesproken over de verplichte reclameregels van de FINA. De mondiale federatie heeft bij de WK in het 50-meterbad volgend jaar in Australië het sponsorlogo op de badmuts opgeëist voor geldschieter Yakult. "De FINA heeft deze regel helaas al aangenomen, als Europese bond alleen kunnen we daar niet veel tegen inbrengen ", zei KNZB-directeur Jan Kossen. "Het prijzengeld en de vergoeding voor de reis- en verblijfskosten voor de zwemmers gelden als een soort goedmaker."
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport