Nieuws

22 september 2006

Structuurverandering Topzwemmen Nederland is rond

Na de aanstelling van Jacco Verhaeren, maart dit jaar, als technisch directeur Topzwemmen bij de KNZB, heeft inmiddels de totale structuur van het Nederlandse Topzwemmen richting 2008 met EK Eindhoven en Olympische Spelen Beijing een vaste vorm.
Naast het Nationaal Zweminstituut Eindhoven (NZE) is in Amsterdam het Nationaal Zweminstituut Amsterdam (NZA) opgericht. Voorts zijn ook de trainers aangesteld. Fedor Hes en Martin Truijens worden de trainers bij NZA. Marcel Wouda wordt assistent trainer van Jacco Verhaeren bij NZE en Mandy van Rooden verlaat NZE om bondscoach jeugd te worden bij de KNZB. Daarmee is de bij de aanstelling van Verhaeren aangekondigde structuurverandering afgerond.

Door de oprichting van NZA met oud-wethouder Sport van het stadsdeel Amsterdam-Osdorp Piet Janssen als voorzitter komt er een einde aan de situatie dat er zich in Amsterdam twee verschillende organisaties bezighielden met topzwemmen. Trainers Martin Truijens en Fedor Hes die al in hetzelfde bad training gaven zijn nu ook formeel collega’s. Bij de oprichting van NZA was ook directeur Tom Krijns van Topsport Amsterdam nauw betrokken.
Enkele bestuursleden van de Stichting TZA, die een andere vorm gaat krijgen, maken ook deel uit van de Stichting NZA in oprichting, bestuursleden van het Swimteam zullen geen plaats nemen in de nieuwe stichting.


Foto:TSMOOI

De 'wissel' tussen Marcel Wouda en Mandy van Rooden is opmerkelijk, al was 'half Nederland' er al van op de hoogte. Van Rooden maakte voor het eerst kennis met het internationale zwemmen toen zij als DWK-coach stage liep bij de EK korte baan in Riesa 2002. Zij volgde destijds in 2003 Eric Landa op als hoofdtrainer bij PSV. Marcel Wouda was na het beeindigen van zijn actieve loopbaan in 2000 korte tijd manager van het Philipsteam en later betrokken bij het projecten als Aquafun en Talentontwikkeling werkzaam bij de KNZB. Inmiddels was hij enkele jaren KNZB-bondscoach bij de jeugd. Wouda werd na terugkeer uit de Verenigde Staten in 1995, waar hij trainde bij Jon Urbantchek, begeleid door Jacco Verhaeren.

KNZB-directeur Jan Kossen is zeer tevreden over de ontwikkelingen: “Bij het oprichten van het Nationale Training Centrum in Amsterdam was samenwerking tussen de topsportorganisaties voor de KNZB een uitgangspunt. Alle betrokken partijen waren het daar inhoudelijk snel over eens. Nu de oprichting van NZA ook formeel een feit is kan iedereen zich in alle rust voorbereiden op de wereldkampioenschappen volgend jaar en uiteraard de Olympische Spelen in 2008.”
De nationale selectie vertrekt dit weekeinde naar Cyprus, de eerste trainingsstage voor de wereldkampioenschappen die in 2007 in Melbourne gehouden worden. De technische staf wordt gevormd door Jacco Verhaeren, Martin Truijens en Wim Schelvis.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport