Nieuws

15 juli 2006

Alex Schelvis superblij met EJK-zilver 5 kilometer

Alex Schelvis (19) is bij de EJK Open water zwemmen in Müritz, Duitsland als tweede geëindigd op de 5 kilometer. Alleen de Italiaan Nicola Bonzonello was in de eindsprint sterker, maar een andere Italiaan, Andrea Barberini, kon niet op tegen de dolblije Schelvis.
Alex Schelvis besloot na een matig verlopen zwembadseizoen een kans te wagen in het open water, nadat hij eind april in Drachten de nationale titel op de 5 kilometer had veroverd.


Alex Schelvis, foto TSMOOI

Dankzij de adviezen van Edith van Dijk, de bondscoach met een gigantisch staat van dienst en een schat aan ervaring, werd hij in korte tijd bijgepraat over de specifieke race-elementen in het buitenwater.
Een kopgroep van zo'n twintig man bleef vrijwel de gehele race intact, zodat de beslissing in de laatste kilometer moest vallen. Edith van Dijk: "Op 600 meter lag Alex in vijfde positie. Maar bij de laatste boei, 150 meter voor de finish had hij zich opgewerkt naar de tweede plaats. Natuurlijk probeerde hij in te lopen op de voor hem liggende Italiaan. Maar het verschil bleef een lengte. De eindsprint was echter zo goed dat hij de andere Italiaan achter zich kon houden."



Uitslag: 1. Bolzonello 0.57.16 2. Schelvis 0.57.18 3. Barberini 0.57.20 Foto: Hans Heijnen.
De tweede Nederlander, Michel Heijnen, maakte ook deel uit van de grote groep. Hij eindigde uiteindelijk als zeventiende in 57 minuten en 44 seconden.

Bij de meisjes was er een verrassend goede zesde plaats voor Linsy Heister (18). De nationale kampioene op de 1500 meter vrije slag zwom mee in de kopgroep van vijftien, maar moest na het ronden van de boei in vijfde positie lossen. Daarna werd ze nog door één zwemster gepasseerd. Vorig jaar was Heister nog veertiende. De titel ging naar Larissa Iltchenko in 1 uur 1 minuut en 41 seconden. De 18-jarige Russin Russin heeft al twee wereldtitels op de 5 kilometer op haar naam staan. Linsy Heister had een achterstand van slechts 14 seconden op de winnares.
Uitslag: 1. Iltchenko, Rusland 1.01.41 2. Consiglio, Italië 1.01.48 3. Mahn, Duitsland 1.01.49



De Nederlandse afvaardiging in Müritz. V.l.n.r. Edith van Dijk, Alex Schelvis, Linsy Heister en Michel Heijnen. Foto Hans Heijnen.

Edith van Dijk kon als bondscoach open water zwemmen bij haar eerste toernooi in deze functie alleen maar tevreden terugkijken. "Geweldig toch, een zilveren medaille voor Alex en nu deze zesde plaats voor Linsy!"

Alex Schelvis komt op op 27 juli aan de start van de 5 kilometer bij de Europese kampioenschappen in het Balatonmeer nabij Boedapest.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport