Nieuws

03 juli 2006

Jaargangfinale 2006 in Dordrecht spookachtig goed!

Gelezen op de site van Jaargangfinale.nl:

2 juli 2006. De vakantie in Zuid-Nederland is al begonnen, maar daar storen de minioren zwemmers van Nederland zich niet aan. De top verzamelde zich in het Aquapulca bad in Dordrecht, waar De Lansingh, De Devel en Poseidon ’56 voor de achtste maal een puike organisatie neerzette. Het thema voor dit jaar was ‘spoken’. Het bad was met heksenbezems, zwarte slingers, ballonnen en met grote spandoeken en spoken aangekleed en voor de gelegenheid omgedoopt tot Griezelsteinbad. Ook bij de prijsuitreiking was de nodige aandacht besteed aan het thema. Na de opmars van de prijswinnaars op opzwepende muziek volgde de opkomst van ‘het skelet’. Vergezeld door twee opperspoken werden de winnende deelnemers gehuldigd. Het geheel werd wederom gesponsord door Arena en zwemkleding specialist Sportemotion.

Maar wie waren die winnende deelnemers bij deze officieuze Nederlandse Kampioenschappen voor de zwemjeugd t/m 12 jaar.

Op de 200 m.wisselslag bij de minioren 6 was het bij de meisjes Cleo Denise Bol van WZ&PC Purmerend, die in een tijd van 2.41.98 de gouden medaille behaalde. Bij de jongens ging het kampioenschap naar Jordy Vroomen van Eurode KZC uit Kerkrade, die met zijn voortreffelijke 2.34.71 maar net boven het jaargangfinale record bleef. De 100 m.rugslag bij de meisjes werd gewonnen door Esmée Bos van Aquapoldro in een tijd van 1.22.49. Bij de jongens kwam gouden medaille winnaar Laurent Bams maar 27 honderdste tekort voor een jaargangfinale record. De meisjes minioren 5 worden op dit moment gedomineerd door een zwemster van Poseidon ’56, Lin He Yu. Zij won haar eerste afstand, de 100 m. schoolslag in een persoonlijk 50 meterbad record van 1.26.84. Lucas Greven van ZC Valkebburg werd Jaargangfinale kampioen bij de jongens in de winnende tijd van 1.25.94.

Snelle 100 vrij Rianne Weijburg
Net na de eerste spectaculaire prijsuitreiking sneuvelde het eerste Jaargangfinale record. Het was Rianne Weijburg van De Zwoer uit Driebergen, die het oude record van Ranomi Kromowidjojo met bijna een seconde uit de boeken zwom en een nieuwe tijd van 1.03.03 liet noteren op de 100 m. vrije slag bij de meisjes minioren 6. Stefan Heijnekamp van HZC-Weusthag pakte goud bij de jongens in 1.02.21.

De jury, onder leiding van scheidsrechter Jos Bosman en als starter Henk v.d. Brink, zag de meisjes en jongens minioren 3 en 4 flinke strijd leveren op de 100 m. schoolslag. Voor deze jongste leeftijd is het vaak de eerste kennismaking met zo’n grootschalig kampioenschap in een 50 meterbad. Bij de meisjes was het Breanne Lensink van Livo, die het goud verdiend binnenhaalde. Brian Spaargaren van Oceanus pakte na een prachtig duel de eerste prijs door in de laatste meters van Niels Kemperink (EZC) te winnen.

Beste Jaargangsprestatie Rachelle Visser
Op de 50 m.vlinderslag meisjes minioren 5 liet Rachelle Visser van de Haaien de wedstrijd op z’n grondvesten schudden, door naast een jaargangfinale record in een tijd van 0.32.17 ook een beste jaargang prestatie neer te zetten. De beste tijd bij de 11-jarigen stond met 32.5 (handgeklokt in tienden) op naam van Martinique Koridon, de Steur, die op 23 april 1988 in Kampen tot deze tijd kwam. Vorig jaar evenaarde Lisa Boers, Noordkop-Zeemacht de BJP met 0.32.55 tijdens de Jaargangfinale.
Winnaar bij de jongens werd Daniel van der Deen van Borger in een tijd van 0.32.34.



De medaillewinnaars 50 vlinder meisjes minioren 5. Vlnr: Macy Oortwijn (Aquapoldro, zilver), Rachelle Visser (de Haaien, goud en BJP), Annemarie Worst (Noord Veluwe, brons). Foto: Frank Boon
Meer foto's op Jaargangfinale.

De laatste afstand voor de pauze was de 100 m.rugslag minioren 6. Bij de meisjes werd Eefje Subroto van WVZ eerste net voor Sharon Gelmers van Octopus. Bij de jongens sleepte Robert Ligtenberg van Het Ravijn het kampioenschap in de wacht in 1.12.64.

Lekkernijen voor de jury
In de pauze werd de jury verwend met allerlei lekkernijen en was er voor de zwemmers tijd voldoende om even te herstellen en weer rustig in te zwemmen.

Het eerste nummer van het middagdeel was de 100 m.vrije slag in de jongste leeftijdsgroep, de minioren 3 en 4. Esmee Vermeulen van SG Zaanstad finishte in een winnende tijd van 1.13.55 net voor de nummer 2 Mariska Teske van LZ 1886. Bij de jongens was het Laurent Bams, die zijn tweede gouden medaille binnenhaalde in 1.11.42.

Ook Lin He Yu haalde haar tweede jaargang kampioenschap binnen op de 100 m.rugslag bij de meisjes minioren 5 in een tijd van 1.16.42. Bij de jongens zwom Daniel van der Deen van Borger eveneens naar zijn tweede gouden medaille. Bovendien verpletterde de 11-jarige Drent met zijn tijd van 1.15.42 ook het jaargangfinale record van Erik Hagting uit 2002.

100 m.vlinderslag Minioren 6
De oudste minioren (6) mochten zich uitleven op de 100 meter vlinderslag, een zwaar nummer in een lang bad. Bij de meisjes werd Parand Zarekiani van De Dolfijn jaargangfinale kampioen in een tijd van 1.15.95. Bij de jongens was het Engser Kotterink van EZC, die de gouden medaille in ontvangst mocht nemen. De minioren 3 en 4 de 50 meter vlinderslag. Daar wist Lisanne Jente (Brunssum) wel raad mee en verdiende met haar 0.36.53 de gouden medaille. Bij de jongens was het wederom Laurent Bams (Swim2win), die voor de derde maal beslag legde op het goud.

Bij de minioren 5 was de 100 m. vrije slag niet voor de snelste op de ranglijst Lin He Yu, die wel tweede werd in 1.08.41, maar voor Rachelle Visser (De Haaien). Zij eiste het goud op in 1.07.44. Femke Leenstra, de Granaet zag haar lange reis vanuit het Friese Dokkum beloond met het brons in 1.09.32. Bij de jongens was het Daniel van der Deen (Borger) die het derde gouden eremetaal in ontvangst mocht nemen na een zeer spannende race met Oscar van de Heuvel (Noordwijkerhout). De tijden waren 1.07.02 en 1.07.60.

Cleo Benise Bol van WZ&PC Purmerend haalde goud op de 100 m.schoolslag meisjes minioren 6 in 1.22.59. De strijd om het zilver en brons eindigde voor het oog onbeslist: 0,04 seconde verschil. Tweede werd Anne Marleen van Keulen, WVZ in 1.24.43, de derde plaats ging naar Marjolein Delno, de Rijn in 1.24.49. De strijd om de medailles werd afgesloten door Jordy Vroomen, die op deze afstand het kampioenschap won in een tijd van 1.22.54.

Prestigeslag
Voor de laatste prijsuitreiking was er nog de gebruikelijke coach / deelnemers estafette. Maar liefst 40 verenigingen schreven in voor deze prestigeslag. Onder hen ook de Olympisch kampioene 200 meter ugslag 1984 Jolanda de Rover.
De winst bij deze ploegen ging naar DWK-XCESS met coach Jaco van Gent en zwemmers Jacco Doest, Jacko v.d.Meer en Jelle Derksen.

Al met al een superzwemfestijn op een zeer zonnige en geslaagde zondagmiddag.



Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport