background image
 
*

Manmoedige poging Van der Weijden strandt. Wel respect uit het hele land. (Plus spreadsheet)

Door: Jos van Kuijeren   |   24/05/2017
Manmoedige poging Van der Weijden strandt. Wel respect uit het hele land. (Plus spreadsheet)

 Het wereldrecord 24 uur zwemmen blijft in handen van de Zweed Anders Forvass. Dat was de keiharde conclusie na de recordpoging, die Maarten van der Weijden van 21.00 uur maandagavond 21 mei tot dezelfde tijd de volgende dag ondernam. Zijn tocht in de Swimgym in Amsterdam strandde na het afleggen van bijna 4000 banen (25m) op 99 kilometer en 450 meter.

Na 18 uur zwemmen wisten Maarten en zijn coaches Marcel Wouda en Marcel van der Togt dat zijn poging tot mislukken was gedoemd, maar Maarten zou Maarten niet zijn als hij de opdracht om een etmaal te zwemmen niet zou voltooien. Het was lastig die tegenslag te incasseren in de wetenschap dat je nog zes uur te gaan hebt en je moet vechten met jezelf en de nauwelijks te beschrijven vermoeidheid.

Martin de Wildt stuurde het volgende
Google Spreadsheet met Maartens tijden per km en enkele daaraan gekoppelde statistieken. Heel goed is te zien dat hij inderdaad rond km 80 in de problemen kwam en het record los moest laten.

https://goo.gl/VP85Ft

Zojuist gefinisht en dus een feestje met vrouw Daisy en dochter Phileine

Toen hij ‘s avond om 9.00 uur onder bijval en met respect van enkele tientallen supporters, familieleden en mediavolgers de muur in plaats van de voeten met de hand raakte was de Olympische 10 kilometerkampioen van Beijing even volledig gedesorienteerd, maar dankzij de aanwezigheid van echtgenote Daisy en dochtertje Phileine was er toch een heel klein feestje in het water.


Met KWF-vlag, de media in actie en coach Marcel Wouda op de kant

Toen moest de uitgeputte zwemheld, gehuld in zilver- en goudfolie nog wel de media met als speerpunt RTL Late Night woord staan en misschien was dat nog wel veel zwaarder dan de laatste uren.

Volkskrant
De uren in het water hadden zijn sporen nagelaten bij de zwemkampioen. Zijn huid was wit en week en om zijn rechterduim zat een dik verband. Die vinger had hij onderweg gesneden aan de drijflijn. Om meer wonden te voorkomen was bij de keerpunten een zachte handdoek opgehangen.


Tegen Volkskrantverslaggever Iwan Tol vertelde coach Marcel Wouda dat Van der Weijden nooit aan opgeven had gedacht: "We hebben alle scenario's doorgenomen, ook dit. Het ging hem er vooral om die 24 uur vol te maken.”

Zo had Van der Weijden in de weken voorafgaand aan zijn poging meerdere keren langdurig gezwommen, één keer 12 uur achter elkaar om te achterhalen of hij dat zou volhouden. Wouda in de Volkskrant: 'Als je 12 uur kan zwemmen, dan kun je dat ook 16 tot 18 uur. Maar wat er daarna zou gebeuren was voor ons allemaal ontgonnen gebied.' 

Van der Weijden begon met zijn poging in de avonduren. Om scherp te blijven waren er 's nachts en 's ochtends vroeg blauwe lichtbuizen langs het bad gemonteerd. Het voedings- en drinkschema was gebonden aan een strakke planning. Om de 20 minuten was er een moment voor gels of een reep. In totaal 48 gelletjes en 18 tot 24 liter sportdrank (bron: de Telegraaf)

Telesport maandagavond:
"Hij weet nu al hoe hij uiteindelijk zal aantikken. Met opgezwollen gezicht, omdat de poreuze huid het water opneemt. Met maagproblemen, rimpelige handen, zere voeten van duizenden keerpunten. Met tevredenheid. En, het kan niet anders, met een nieuwe uitdaging in verschiet.”


Steun
Bij zijn recordpoging werd Maarten van der Weijden aan alle kanten gesteund. Vanaf de zijlijn via de social media, maar ook in het water. Zijn eerste ‘ side-kick’ was Inge Dekker, terwijl Marcel Schouten in totaal ruim zes uur meezwom. Ferry Weertman, zijn opvolger als Olympisch kampioen in 2016 en Ranomi Kromowidjojo waren eveneens van de partij. Ook Beau van Erven Dorens dook in het water. De tv-presentator zwom ooit het Ijsselmeer over en deed ook een mislukte poging Het Kanaal te bedwingen.


Bijzonder was ook de steun op twitter van demissionair premier en partijgenoot Mark Rutte, die hem met het 2 en 4 vingersteken bijstond.

Over de mogelijke nieuwe uitdagingen zei Johan Kenkhuis, gastheer in de SwimGym, na afloop: 'Extremer dan dit wordt het niet. Ik ken Maarten al sinds mijn juniorentijd. Hij houdt er van zichzelf uit te dagen. Maar dit moet onmenselijk zwaar voor hem zijn geweest.'

Marcel  Wouda sloot niet uit dat Van der Weijden nog eens een poging gaat wagen. 'Maar dat moet-ie zelf maar een keer vertellen. In elk geval past het wel bij hem, zo'n uitdaging als deze.'

 

Rubriek: Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.



Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.