Nieuws

03 maart 2006

Opvolgster van Edith van Dijk staat klaar

"Dag Edith van Dijk, hallo Denise de Riet. Het 21-jarige talent wordt gezien als een groot zwemtalent op de lange afstanden", schreef redacteur Cor Hulsbos een week geleden in de Rotterdamse editie van de Metro.



Edith van Dijkwas de beste Nederlandse lange afstandzwemster ooit. Maar met haar afscheid komt de jeugd, die altijd in haar schaduw heeft gezwommen aan de beurt. Denise de Riet is de gedoodverfde
opvolgster. Het 21-jarige talent wil Nederlandse titels winnen en schitteren op de Olympische Spelen van Peking 2008.
De grote doorbraak
Dit jaar moet het jaar van de grote doorbraak worden. Vandaar dat het begeleidingsteam flink is uitgebreid. “Ten eerste heb ik Wim Schelvis als trainer er bij gekregen. Hij heeft zich gespecialiseerd in de langere afstanden. Walter Rolloos, de trainer van Barracuda, dat is de club waar ik zwem, gaat de techniek voor zijn rekening nemen. Peter Soek is een conditietrainer die mijn conditie- en krachttrainingen gaat verzorgen. Willem van Kleef is mijn mental coach. Wim Schelvis zal zich gaan toeleggen op de duur- en snelheidtrainingen. Dit gaat volgens een jaarplanning die we samen hebben uitgestippeld.”
De bedoeling
Het is de bedoeling om bij haar eerste wedstrijd op de twee kilometer een plaats te krijgen bij de beste acht van Nederland. “Als dat lukt dan gaan we de vijf kilometer vrije slag zwemmen en die wedstrijd is al op 30 april. Tijdens deze wedstrijd kan ik de eerste limiet halen voor de Europese Kampioenschappen die in Hongarije gehouden
worden. Verder ga ik diverse World Cups zwemmen. Dit alles om maar zo hoog mogelijk te kunnen eindigen en zodoende een A-status te krijgen die mij dan weer de mogelijkheid geeft om aan de wereldkampioenschappen mee te kunnen doen en over twee jaar de Olympische spelen te zwemmen.”
Het grote doel
Meedoen in Peking 2008 is het grote doel. “Ik heb heel wat ambities en hoop alleen dat ik ze allemaal kan verwezenlijken. Om deze sport te kunnen blijven beoefenen zal ik nog wat sponsors moeten hebben. Om trainingstages en hoogtetrainingen te doen, moet ik veel naar het buitenland. En dat kost erg veel geld. Gelukkig heb ik een aantal vrienden die voor mij sponsors zoeken.”
Vader als chauffeur
Tot dusverre brengt haar vader haar overal naartoe. “Wil ik echt de top bereiken, dan heb ik gewoon meer hulp nodig, zo simpel is het in onze tak van zwemsport.”
De taak van Anton de Riet, de zorgzame vader van Denise, bestaat uit trainingen begeleiden en al haar zaken regelen om te kunnen zwemmen in het binnen en buitenland. “Dit houdt in dat er wedstrijden ingeschreven moeten worden, hotels bespreken vliegtickets kopen en reisdocumenten verzorgen”, zegt vader De Riet.
“Tijdens de wedstrijden zorg ik voor het eten en drinken en probeer ik haar tijdens de wedstrijden te begeleiden. Verder verzorg ik met de stichting Vrienden van Denise voor de contacten en bezoek ik de sponsors om voor hen direct de gang van zaken te regelen. Ook de berichten naar de diverse dagbladen en de media worden door mij verzorgd. Zonder deze zorg zou het niet mogelijk zijn om volledig bezig te zijn met het zwemmen.”
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport