Nieuws

23 december 2005

Britse zwemmer trotseert ijskoud water. Brrrrrrr

De Britse zwemmer Lewis Pugh brak deze week twee records. Hij plonsde zuidelijker dan wie ook in open water rond en zwom daarna een dik halfuur in water van twee à drie graden Celsius. Het curieuze bericht was vandaag te zien op vele tv-journaals en de achtergrond is ook te lezen op de website van het leerzame magazine 'Kijk'.

Zijn eerste prestatie leverde hij op 65 graden zuiderbreedte, waar het zoutgehalte in de zee ervoor zorgt dat vloeibaar water ietsje kouder dan nul graden Celsius kan zijn. Hij bleef achttien minuten en tien seconden in het letterlijk ijskoude water. Twee dagen later zwom hij maar liefst dertig minuten en dertig seconden in ietsje warmer water (twee à drie graden Celsius). Daarbij droeg hij niet meer dan een gewone zwembroek.

Twee uitzonderlijke prestaties, legt James Butcher van het Britse medische blad The Lancet uit: “Normale mensen zouden binnen een minuut overlijden als ze in zulk koud water zouden springen.” Je longen trekken binnen een seconde nadat je in het water gegaan bent samen, waardoor je gaat hyperventileren. Daarnaast stijgen je hartslag en bloeddruk tot grote hoogte.

Ook Pugh had het na afloop van zijn zwempartij over ongelooflijke pijn over zijn hele lichaam, maar daar bleef het bij dankzij zijn voorbereiding: geregeld een koude douche nemen en veel zwemmen in koud water. Die training zorgt er niet alleen voor dat bovenstaande paniekreactie bij Pugh achterwege blijft. Ook heeft hij ‘anticiperende thermogenesis’ ontwikkeld, wat wil zeggen dat zijn lichaamstemperatuur alleen al bij het zíén van koud water naar 38 graden Celsius stijgt. Oftewel, zijn lijf weet al wat er komen gaat als er een poolzee in beeld komt: “Die gek gaat daar zo dadelijk in springen; laat ik maar alvast beginnen met stoken...”

(Bron: Nature)

Het originele artikel is te lezen op Kijk.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport