Nieuws

12 december 2005

KNZB stelt nieuwe trainersopleidingen opnieuw uit

Het klonk vorig seizoen zo mooi, er zou een nieuwe opleidingsstructuur voor zwemtrainers komen, waarin meer competentiegericht zou worden gewerkt. Per 1 september 2005 zou er binnen de eigen vereniging op elk moment met de nieuwe opleiding begonnen kunnen worden.

Inmiddels is de startdatum van september 2005 al naar januari 2006 verschoven, maar in het Bestuurlijk Informatie Bulletin van vandaag, maakt de KNZB bekend dat het project nogmaals uitgesteld gaat worden. De datum die nu genoemd wordt is 1 september 2006. Hiermee gaat dus in de opleiding van zwemtrainers een heel jaar verloren. Een gemiste kans in een tijd waarin de internationale ontwikkelingen op het gebied van zwemtechnieken en reglementen snel gaat. In het overgrote deel van Nederland zijn het toch de trainers die nieuwe ontwikkelingen doorgeven aan hun zwemmers.


Hieronder de volledige tekst over de nieuwe manier van opleiden uit het BIB:

Over de nieuwe trainersopleidingen heeft u de afgelopen tijd veel kunnen lezen en horen via het BIB, nieuwsbrief zwemmen, www.knzb.nl, brochures en verschillende voorlichtingsbijeenkomsten.
In dit artikel wordt u geïnformeerd over de voortgang ten aanzien van de ontwikkeling van de cursussen en de startdatum van de cursus.

Voortgang ontwikkeling opleidingen

Januari 2006 nadert met rasse schreden en de KNZB realiseert zich dat ten zeerste. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de nieuwe opleidingen van de verschillende sporttakken. De ontwikkeling en innovatie van de cursussen blijkt complex te zijn. Ook de afstemming tussen de kwalificatiestructuur voor de sport met die van het onderwijs is niet eenvoudig te realiseren. Tevens is op dit moment nog onduidelijk of de eerste cursussen in samenwerking met alle vijf de afdelingen van CIOS NL of slechts met één CIOS worden opgestart.

Mede door deze factoren heeft de ontwikkeling van de nieuwe opleidingen aanzienlijke vertraging opgelopen. Echter, met behulp van externe inzet is het gelukt het ontwikkelproces in een stroomversnelling te zetten.
Op dit moment wordt er door de takken waterpolo, elementair zwemmen en wedstrijdzwemmen hard gewerkt aan de proeven van bekwaamheid. Op basis van deze proeven wordt de leerstof ingevuld. Op het moment dat het gehele plaatje van competentieprofielen, proeven van bekwaamheid tot leerinhouden compleet is, zullen de opleidingen starten. Verder is de KNZB bezig om in samenwerking met andere bonden en NOC*NSF een keuze voor een elektronische leeromgeving te maken en vervolgens in te richten.

Startdatum ‘Nieuwe manier van opleiden’

De startdatum ‘september 2005’ is medio augustus verlegd naar ‘januari 2006’ omdat de KNZB de kwaliteit van de opleiding in september nog niet kon waarborgen. Hierover bent u via de diverse uitingen van de KNZB geïnformeerd.
Gezien de hierboven beschreven situatie is besloten begin 2006 niet met alle sporttakken tegelijk te starten. Medio 2006 zal gestart worden met een pilot voor minimaal 20 cursisten op niveau 3. De overige niveaus en sporttakken en verdere uitbreiding van het cursistenaantal worden in navolging van deze pilot opgestart. Per 1 september 2006 zullen de nieuwe cursussen voor de verschillende sporttakken zijn geïmplementeerd.

Huidige opleidingsaanbod verlengd

Ter overbrugging van de periode september 2005 – zomer 2006 zullen wij de huidige cursussen in beperkte mate blijven aanbieden. Conform het besluit van de ALV zal de continuïteit in de opleidingen met deze maatregel worden gewaarborgd.
Indien (aankomende) trainers niet willen wachten met het volgen van een cursus en zich willen opgeven voor een cursus in de huidige vorm, dan kunnen zij dit doen door een inschrijfformulier in te zenden aan de afdeling opleidingen (downloaden op onze website).

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, kijk dan op www.knzb.nl > opleidingen > nieuwe manier van opleiden. Daar treft u de meest recente informatie aan. Ook kunt u persoonlijk contact opnemen met de afdeling sport & opleidingen; per e-mail opleidingen@knzb.nl of telefonisch op nummer 030-6057533.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport