Nieuws

20 september 2005

KNZB publiceert voorlopige reglementswijzigingen

Vooruitlopend op de te verwachten goedkeuring door het bondsbestuur van de KNZB, staat sinds vandaag de ter goedkeuring voorgelegde tekst van de reglementswijzigingen wedstrijdzwemmen op de site van de KNZB. Hierbij de complete tekst.

INGANGSDATUM: 1 januari 2006.


Verplichtingen van deelnemers.

D16.16:


Huidig Reglement:
Bij de estafettes zal de ploeg van de deelnemer, wiens voeten de startplaats hebben verlaten voordat zijn voorgaande ploeggenoot heeft aangetikt, worden gediskwalificeerd, indien tenminste de in overtreding zijnde zwemmer niet is teruggekeerd om alsnog te vertrekken van de bassinrand. Terugkeren naar de startplaats is niet nodig.

Wordt:
Bij de estafettes zal de ploeg van de deelnemer, wiens voeten de startplaats hebben verlaten voordat zijn voorgaande ploeggenoot heeft aangetikt, worden gediskwalificeerd.


Rugslag:

D18.2.a


Huidig Reglement:
Voor het startsignaal moeten de deelnemers gereed liggen in het water met de voorzijde van het lichaam naar de startzijde en met beide handen de starthandgrepen vasthouden. De voeten, inclusief de tenen, moeten onder het wateroppervlak zijn. Staan in of op de overloopgoot of het klemmen van de tenen over de rand van de overloop goot is verboden.

Wordt:
Voor het startsignaal moeten de deelnemers gereed liggen in het water met de voorzijde van het lichaam naar de startzijde en met beide handen de starthandgrepen vasthouden. Staan in of op de overloopgoot of het klemmen van de tenen over de rand van de overloop goot is verboden.

D 18.2.c

Huidig Reglement:
Gedurende de gehele race moet enig deel van het lichaam het wateroppervlak doorbreken. Het is toegestaan dat de deelnemer volledig onder water is gedurende het keerpunt, bij de finish en over een afstand van niet meer dan 15 meter na de start en elk keerpunt. Op dat punt dient het hoofd het wateroppervlak te hebben doorbroken.

Wordt:
Gedurende de gehele race moet enig deel van het lichaam het wateroppervlak doorbreken. Het is toegestaan dat de deelnemer volledig onder water is gedurende het keerpunt, tijdens de laatste slag en over een afstand van niet meer dan 15 meter na de start en elk keerpunt. Op dat punt dient het hoofd het wateroppervlak te hebben doorbroken.

D18.2.d

Huidig Reglement:
Tijdens het keren mag de rugligging verlaten worden, waarna een ononderbroken ongelijktijdige armdoorhaal of een ononderbroken gelijktijdige armdoorhaal mag worden gemaakt om het keren in te zetten. Als de rugligging eenmaal is verlaten, dient elke armdoorhaal of beenslag onderdeel uit te maken van de ononderbroken keerpuntactie. De deelnemer moet de rugligging weer hebben ingenomen, wanneer het contact met de wand is verbroken. Tijdens de keerpuntactie moet met een deel van het lichaam de wand worden geraakt.

Wordt:
Tijdens het keren mag de rugligging verlaten worden, waarna een ononderbroken ongelijktijdige armdoorhaal of een ononderbroken gelijktijdige armdoorhaal mag worden gemaakt om het keren in te zetten. De deelnemer moet de rugligging weer hebben ingenomen, wanneer het contact met de wand is verbroken. Tijdens de keerpuntactie moet met enig lichaamsdeel de wand worden geraakt.

D18.2.e

Huidig Reglement:
Bij het einde van de voorgeschreven afstand, dient de wand in rugligging te worden aangetikt. Het lichaam mag zich geheel onder water bevinden.

Wordt:
Bij het einde van de voorgeschreven afstand, dient de wand in rugligging te worden aangetikt.


schoolslag

18.3.a


Huidig Reglement:
Vanaf het begin van de eerste armslag na de start en na ieder keerpunt moet het lichaam op borstzijde worden gehouden. Het is niet toegestaan op enig moment op de rug te draaien.

Wordt:
Vanaf het begin van de eerste armslag na de start en na ieder keerpunt moet het lichaam op borstzijde worden gehouden. Het is niet toegestaan op enig moment op de rug te draaien.
Tijdens de gehele race is de volgorde van de cyclus eerst een armslag en dan een beenslag.

Reglement Artikelnr. : D18.3.e schoolslag…(wordt D18.d)

D18.3.e

Huidig Reglement:
In de achterwaartse beweging van de beenslag worden de voeten buitenwaarts bewogen.
Gelijktijdige en/of ongelijktijdige bewegingen van de benen en /of voeten in het verticale vlak zijn niet toegestaan evenals een schaarslag.
Het doorbreken van het wateroppervlak met de voeten is toegestaan; een neergaande gelijktijdige beweging van de benen en de voeten in het verticale vlak hierna is niet toegestaan.

Wordt:
In de achterwaartse beweging van de beenslag moeten de voeten buitenwaarts worden bewogen.
Een schaarslag, gelijktijdige en of ongelijktijdige bewegingen van de benen en de voeten in het verticale vlak zijn niet toegestaan, met uitzondering van het genoemde in artikel D 18.3.f.
Het doorbreken van het wateroppervlak met de voeten is toegestaan; hierna is een neergaande gelijktijdige beweging van de benen en de voeten in het verticale vlak niet toegestaan.

Reglement Artikelnr. : D 18.3.g schoolslag…..

D18.3.g

Huidig Reglement:
Tijdens iedere volledige cyclus van één armslag en één beenslag moet een deel van het hoofd het wateroppervlak doorbreken. Slechts na de start en na elk keerpunt mag een deelnemer één arm en één beenslag maken, terwijl hij geheel onder water is alvorens naar het wateroppervlak terug te keren.
Het is alléén bij deze 1e armslag na de start en na de keerpunten toegestaan de handen volledig naar achteren tot aan de benen door te halen.

Wordt:
Tijdens iedere volledige cyclus moet een deel van het hoofd het wateroppervlak doorbreken. Na de start en na elk keerpunt mag een deelnemer één armslag maken die volledig naar achteren tot aan de benen wordt doorgehaald. Eén enkele neerwaartse verticale gelijktijdige beweging van de benen, gevolgd door een schoolslag beenbeweging is toegestaan, terwijl de deelnemer geheel onder water is. Daaropvolgend moeten alle bewegingen van de benen gelijktijdig en in hetzelfde horizontale vlak worden uitgevoerd, zonder afwisselende bewegingen.

De volgorder van dit artikel 18.3 (schoolslag) is aangepast aan de nieuwe volgorde van de FINA.
De
Dat betekent dat het huidige 18.3.g naar 18.3.d verschuift en het huidige f en h worden samengevoegd tot het nieuwe f.
De totale tekst wordt, rekening houdend met de voorgestelde wijzigingen en exclusief de eventuele toelichting als onderstaand:

Schoolslag.
a. Vanaf het begin van de eerste armslag na de start en na ieder keerpunt moet het lichaam op borstzijde worden gehouden. Het is niet toegestaan op enig moment op de rug te draaien.
Tijdens de gehele race is de volgorde van de cyclus eerst een armslag en dan een beenslag.
b. Alle bewegingen van de armen moeten te allen tijde gelijktijdig en in hetzelfde
horizontale vlak zijn zonder afwisselende bewegingen.
c. De handen moeten te zamen aan, onder of boven het wateroppervlak van de
borst naar voren worden gebracht, en moeten aan of onder het
wateroppervlak achterwaarts worden bewogen. De ellebogen dienen onder het
wateroppervlak te blijven uitgezonderd bij de laatste slag voor het keerpunt,
gedurende het keerpunt en bij de laatste slag voor de finish. Behalve bij de
eerste armslag na de start en na de keerpunten mogen de handen niet verder
naar achteren worden bewogen dan tot de heuplijn.
d. Tijdens iedere volledige cyclus moet een deel van het hoofd het wateroppervlak doorbreken. Na de start en na elk keerpunt mag een deelnemer één armslag maken die volledig naar achteren tot aan de benen wordt doorgehaald. Tijdens de tweede armslag na start- en keerpunt moet het hoofd het wateroppervlak doorbreken, voordat bij het wijdste gedeelte van deze tweede armslag de handen naar binnen beginnen te draaien.
Eén enkele neerwaartse verticale gelijktijdige beweging van de benen, gevolgd door een schoolslag beenbeweging is toegestaan, terwijl de deelnemer geheel onder water is. Daaropvolgend moeten alle bewegingen van de benen gelijktijdig en in hetzelfde horizontale vlak worden uitgevoerd, zonder afwisselende bewegingen
e. In de achterwaartse beweging van de beenslag moeten de voeten buitenwaarts worden bewogen.
Een schaarslag, gelijktijdige of ongelijktijdige bewegingen van de benen en de voeten in het verticale vlak zijn niet toegestaan, met uitzondering van het genoemde in artikel D 18.3.f.
Het doorbreken van het wateroppervlak met de voeten is toegestaan; hierna is een neergaande gelijktijdige beweging van de benen en de voeten in het verticale vlak niet toegestaan.
f. Het aantikken van keer- en eindpunt moet met beide handen gelijktijdig
geschieden op, boven of onder het wateroppervlak.Bij iedere volledige of onvolledige cyclus voor het keer- of eindpunt dient het hoofd minstens éénmaal het wateroppervlak doorbroken te hebben.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport