Nieuws

22 november 2003

KNZB: watertemperatuur 30 graden niet schadelijk

De KNZB kwam deze week met de mededeling dat uit onderzoek blijkt dat een watertemperatuur van 30 graden niet schadelijk is voor de gezondheid. Wedstrijden tussen de 28 en 30 mogen nu gewoon doorgang vinden, al is iets kouder water natuurlijk wel aan te bevelen.

NIEUWEGEIN - Al jaar en dag is binnen de zwemwereld discussie over de toegestane watertemperatuur. In het belang van de leden heeft het bondsbestuur tot nu toe enkele malen dispensatie verleend. Op de ALV van 2003 heeft het bestuur aangegeven eenduidigheid te willen in deze problematiek. De Bestuurlijke Advies Commissie Medische Zaken en Dopingpreventie is gevraagd het bestuur te adviseren. Onlangs heeft deze commissie schriftelijk advies uitgebracht.

De conclusie van deze deskundigen is dat het beoefenen van de zwemsport (waterpolo, zwemmen, synchroonzwemmen en schoonspringen) in water met een temperatuur tot 30 graden niet schadelijk is voor de gezondheid.

Het bestuur neemt het advies van de BAC over en verleent derhalve aan alle leden van de KNZB dispensatie tot het organiseren van wedstrijden in water tot 30 graden. Binnen deze regeling is de organiserende instantie niet aansprakelijk voor mogelijke ongevallen die te wijten zijn aan een watertemperatuur tot 30 graden.

Wij gaan ervan uit dat een ieder die het betreft meewerkt aan de mogelijke consequenties die dit besluit heeft op bijvoorbeeld competitie-indelingen, zodat uiterlijk op 1 januari 2004 het besluit geïmplementeerd zal zijn.

Het bondsbestuur zal in de ALV 2004 een statutenwijzigingsvoorstel indienen waarin de bevoegdheid van het bestuur tot het verlenen van dispensatie m.b.t. de watertemperatuur wordt ingetrokken.

Voor de goede orde dient nog opgemerkt te worden, dat de regels voor de minimumtemperatuur ongewijzigd blijven, de ideale wedstrijdtemperatuur 27 graden blijft en dat de eisen, zoals opgenomen in de reglementen van FINA en LEN, voor internationale wedstrijden onverminderd van kracht blijven.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport