Nieuws

16 september 2002

E-mail-interview met Lesley Voorn

Vorige week nam Lesley Voorn voor de negende achtereenvolgende keer in zijn loopbaan de klassementsbeker op de schoolslag in ontvangst. In het open water zwemmen een record bij de mannen. Reden om hem een aantal vragen voor te leggen, die hij in ‘no time’ beantwoord had.

1) Wat zijn je persoonlijke gegevens ?
Geboortedatum: 18 maart 1975
Lengte : 1.90 m.
Gewicht:: 90 kg
Club : AZ&PC
Trainer : Steven Hulst
Beroep : Analist op het IHD laboratorium, bloedbank, in Utrecht. (ImmunoHematologische Diagnostiek)

2) Welke plaats neemt het wedstrijdzwemmen in je leven in ?
Zwemmen staat nu op de tweede plaats, want van het zwemmen kan ik geen brood eten.

3) Hoe ben je er ooit in verzeild en hoe kwam je in het open water zwemmen terecht. Wanneer en waar was je eerste buitenwaterwedstrijd?

Tijdens diploma zwemmen in Bussum ben ik door de heer Lam uit het water geplukt. Hij zag een "zwemmertje" in mij. Bij de heer Lam 'rolde' je gewoon van het binnen water naar het buiten water. Na de NK binnen ging je gewoon naar buiten. Hij was een echte promotor van het langebaanzwemmen. Mijn eerste langebaan wedstrijd was in 1983 op de Bosbaan, waar ik de 400 meter vrije slag onder 10 jaar zwom.

4) Hoeveel tijd besteed je aan trainingen en geldt dit ook voor de periode dat je geen langebaan zwemt ?
Sinds ik werk besteed ik minder tijd aan trainingen dan voorheen. Afgelopen jaar was het minimaal door veel onregelmatige en aanwezigheidsdiensten. Hooguit 5 uur
per week. Nu ik geen aanwezigheidsdiensten meer heb, maar bereikbaarheidsdiensten kan ik meer trainen. Mijn doel is nu, als het werk het toe laat, om 5 keer per week te gaan trainen (10 uur). Dit geldt voor het hele seizoen tot dat het langebaanseizoen begint. Na de zomer NK, als de trainingen bij de club stil liggen, probeer ik 2 á 3 keer per week zelf te trainen in het buitenwater. Ik train dus niet specifiek voor het langebaan zwemmen maar door gewoon met de groep mee te trainen met als doel toch nog limieten voor de NK's binnen te halen, (wat tot nu toe nog gelukt is) leg ik zo mijn basis voor het langebaan seizoen.

5) Heb je bijgehouden hoeveel wedstrijden je hebt gezwommen en gewonnen ?
Nee. Dat heb ik niet bijgehouden.

6) Denk je dat je zo lang zult doorgaan dat je ook in het Masterzwemmen terecht zult komen ?
Ik doe af en toe al een master wedstrijd.

7) Hoe moet een schoolslagzwemmen, die veel aan langebaanzwemmen doet, eigenlijk trainen heb je een echte trainer voor jouw specialiteit ?
Gewoon lekker bij je club mee trainen (het normale trainings programma), wedstrijden binnen zwemmen en verder niets bijzonders.

8) Welke idealen had je wat betreft de schoolslag en welke heb je nog steeds. M.a.w. wat zijn je wensen voor de nabije en verdere toekomst ?
Ooit had ik de hoop dat bij het open water zwemmen schoolslag Europees
zou worden en dat hoop ik nog steeds, (maar dat doe ik al 10 jaar).
Regelmatig gaan er verhalen dat de bond er mee bezig is, maar tot
nu toe is het gebakken lucht.

9) Wat is jouw mening over de stelling, dat het open water zwemmen bij de KNZB als een stiefkindje wordt behandeld ?
Ik weet niet of het open water zwemmen een echt stiefkindje is van de KNZB, maar dat het erg leeft is een tweede. Ik vind wel dat er weinig interesse en waardering is voor het open water zwemmen in het algemeen. (zie punt 8).

10) Beschouw je jezelf als topsporter ?
Wat is een topsporter ! Iedereen die veel tijd en energie in zijn sport steekt ongeacht zijn niveau, is voor mij een 'topsporter'.

11) Zou je een bestuurlijke functie in een vereniging ambieren of zou je trainer willen worden?
Op dit moment nog niet, maar ik sluit niets uit.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport