background image
 
*

De NK's lange baan in 2014 krijgen een nieuwe structuur; NK Sprint vervalt; eerste reacties

Door: Jos van Kuijeren   |   Bron: KNZB   |   07/11/2013
De NK's lange baan in 2014 krijgen een nieuwe structuur; NK Sprint vervalt; eerste reacties

Over onderstaand bericht, komt in de loop van de avond een verduidelijking n.a.v. een gesprek met Paul van de Heuvel

Jos van Kuijeren


"De KNZB gaat vanaf 2014 het NK langebaan voor senioren integreren in de SwimCup in april", zo wordt bericht op de site van de zwembond. Dit bericht komt niet als een verrassing na o.a. de gang van zaken bij de ONK in 2013 en de steeds minder wordende belangstelling voor het NK Sprint, mede veroorzaakt door de verscherping van de limieten.

.

Het huidige NK in juni wordt omgevormd tot Club NK voor senioren en jeugd, waarbij zowel de individuele als ook de clubprestatie centraal staat. Het NK Sprint komt te vervallen.


Met de SwimCup/NK en het Club NK ontstaan twee sportevenementen voor de verschillende leeftijdsgroepen, waarop alle programmanummers aan bod komen.


Conclusie van de verandering moet worden dat de nationale titelstrijd de waarde krijgt die het verdient".


Aan de vorm en organisatie van de NK junioren wordt niet getornd.


De eerste reacties op Facebook zijn niet positief:

Dirk de Kooter, de Biesboschzwemmers: "Ik ben benieuwd hoe men het een en ander in het vat gaan gieten.”
Aziz Nosairi, de Fuut: "Hoe zijn ze tot zo'n besluit gekomen? Is het niet een idee om ook eens naar de zwemmers te luisteren?”
Nanda de Vries: "Komen er nu NK limieten voor de Swim Cup, wat betekent dat de net-niet NK zwemmers een toptoernooi gaan missen?”
Melvin van der Meij, MNC Dordrecht: "Weer een blunder van de KNZB.”
Mark Baars, MNC Dordrecht: "Jos wat is jouw advies? Het is duidelijk dat vanaf het moment dat dit bericht gelanceerd werd heel zwemmend Nederland in een klap ongelukkig is. Twee mooie toernooien weg. De KNZB organiseert een alternatief toernooi voor de 'slechte zwemmers'. Terwijl in Singapore blijkt dat die mannen helemaal niet boven het NK niveau uitkomen. Verder het laten vervallen van de NK Sprint? Waarom? Er is geen goede reden om dit NK te laten vallen. De KNZB is al tijden bezig met proberen weg te jagen van alle senioren / niet RTC jeugdzwemmers in Nederland. Alleen deze keer zijn ze over een grens gegaan waar je niet overheen wil gaan.”
Coen de Bruijn, Hieronymus: "Toen ik het bericht las werd ik boos en teleurgesteld tegelijk. Voor enorm veel zwemmers is het NK het mooiste toernooi van het hele zwemseizoen. "Ik ben de beste van het club NK", het klinkt al niet lekker!! Laat de NK, weer een prestigieus toernooi worden voor zowel breedte als topsport!”
Manon van Rooijen, ZVVS en ex-topzwemster (OS 2000 en 2008): "Jammer, we hebben al geen brede topsport groep, en nu haal je ook nog een stuk motivatie weg voor de breedte sport.”

Martin de Wildt, Nuenen: ""Het meest irritante aan dit hele verhaal is weer de enorme onduidelijkheid die geschapen wordt. Er wordt van de trainers in Nederland verwacht dat ze op een goede, gestructureerde manier met hun zwemmers om gaan. Maak een goede jaarplanning, kijk niet teveel naar de korte termijn, etc. Maar dankzij de onduidelijkheid van de KNZB worden dat soort zaken steeds moeilijker gemaakt. En om even in te haken op bovenstaande reacties : 1) Komen er limieten voor de SwimCup of dingt iedere zwemmer die mag deelnemen (maximum aantal deelnemers ?) mee voor de medailles ? 2) Een Club NK wat zowel de individuele als club prestaties centraal stelt, hoe zien jullie dat voor je ? 3) NK sprint verdwijnt, wat is daar de reden voor ? De achterblijvende aantallen deelnemers ? Daar weten we allemaal de reden wel voor en die heeft niets te maken met de motivatie van de zwemmers om deel te nemen!”

Timon Evenhuis: "Het afschaffen van de NK sprint lijkt mij juist een positieve ontwikkeling. Met de huidige opzet van het toernooi leverde de zwembond jaar in jaar uit een organisatorische wanprestatie, daar kan je maar beter van af zijn. Het wegvallen biedt de mogelijkheid voor een particulier initiatief; een snel zwembad en eventueel geldprijzen brengen de liefhebbers echt wel bij elkaar."

Jamilla van Veen, ZPC Woerden: "Ik vind het echt een belachelijk idee. Eerst al de nk die vervroegd was en nu dit... Dit motiveert de zwemmers niet echt... Als je vindt dat er te weinig zwemmers zijn, pas dan die limieten eens aan. Ook bij afgelopen nk: de zwemmers die zwommen waren bijna allemaal van 97-98 of 99, de senioren halen de limieten niet eens omdat ze zoo erg verscherpt waren... Resultaat: de finales zijn jeugdfinales... zo creëer je niet echt breedte sport."

Lona Kroese, de Dolfijn: "Is er dan geen 100 wissel meer?”

Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • 06/01/14 om 12:00 uur
    Frank van A
    OP 4 januari verschijnt een KNZB voorstel voor de NK Clubs, met een geplande aanpassing van het moment van de NK Jeugd, voorstel is om dit samen te voegen met de NJK in juni itt de ESC begin april, met als argument van de KNZB, ik citeer "De combinatie met de Swimcup leidt ertoe dat de jeugd al in april zwemt voor het kampioenschap. Dit zal voor velen van hen betekenen dat het seizoen er voor hen er daarna al op zit. Tevens nemen we hiermee een prikkel weg voor deze leeftijdscategorie om uit te komen op de Regionale Kampioenschappen. Beide punten worden als onwenselijk wordt bestempeld door de KNZB." Vreemd dat ditzelfde argument niet geldt voor alle Senioren zwemmers. Waarom niet gewoon de ONK LB in Juni inclusief de Jeugdkampioenschappen, dan duurt het NJK ook niet 1 dag extra en/of tot 19.30 of 20.00

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.