Nieuws

18 februari 2024

Nyls Korstanje zwaar teleurgesteld na missen WK-titel op 100 vlinder

Nyls Korstanje was na afloop teleurgesteld over het missen van de winst op de 100 meter vlinderslag.

Nyls Korstanje kon in Doha niet voor een sensatie zorgen door de 100 vlinder te winnen. De Nederlander leek in de finale van de 100 meter vlinderslag op weg naar de wereldtitel, maar werd in de laatste meters nog gepasseerd door drie andere zwemmers. Na afloop was Korstanje zwaar teleurgesteld en schold hij op zichzelf: "Voor mijn gevoel ging het heel lekker, maar ik kwam nét niet goed uit. Wat een idioot!. Ik maakte nog een slag en tikte niet optimaal aan."

Voortvarende start

In een poging zijn tot nu tegenvallende WK alsnog van glans te voorzien, vertrok Korstanje voortvarend in de finale en keerde na 23,50 als eerste. Het goud leek op de terugweg een reële mogelijkheid voor de door Patrick Pearson getrainde butterflyer, die eerder in de week de finale van de 50 meter vlinder op een haar miste. De Portugees Diego Matos Ribeiro (51,17), de Oostenrijker Simon Bücher (51,20) en Pool Jakub Majerski (51,32) kwamen echter wel goed uit en verdeelden de medailles. Voor Ribeiro was het na het goud op de 50 meter vlinder zijn tweede wereldtitel. De tijd van 51,41 was sneller dan de 51,75 die Korstanje in de halve finale had gezwommen. Vorig jaar werd hij Korstanje in de WK-finale vijfde op dit nummer. Toen zwom hij 50,98 in de series, 50,78 in de halve finale en 51,05 in de finale.

Simons net niet sneller dan in de series

Kenzo Simons eindigde in de finale van de 50 meter vrije als zesde. Een dag eerder had de zwemmer van Surinaamse afkomst met een persoonlijk record (21,73) de eindstrijd gehaald. Het lukte de geconcentreerd Simons in zijn eerste mondiale finale niet om nogmaals boven zichzelf uit te stijgen. Hij kwam uit op 21,81. Het goud was verrassend voor Vladyslav Bukhov. De 22-jarige zwemmer uit Oekraïne kwam het toernooi binnen met een PR van 21,70. Hij noteerde in de finale 21,44 en dat was 0,01 beter dan de grote favoriet Cameron McEvoy uit Australië (21,45). Ook de Brit Benjamin Proud moest buigen met zijn 21,53. Hij won er wel een bronzen medaille mee.

Vijftig meters: Sarah Sjöström zesde titel

Bij de vrouwen haalden Marrit Steenbergen en Kim Busch de finale van de 50 meter vrije slag niet. Ze eindigden in de eerste halve finale respectievelijk als vijfde en zesde. Hun tijden van 24.74 en 24,86 waren niet voldoende voor een plek in de eindstrijd op de laatste toernooidag.

Opvallend was dat Sarah Sjöström voor de zesde achtereenvolgende keer de wereldtitel greep op de 50 meter vlinderslag. De 30-jarige Zweedse was zoals vrijwel altijd een klasse apart op dit niet-olympische nummer. Ze kwam bij het aantikken niet eens geweldig uit, maar  met 24,63 blonk zij wel uit. Haar wereldrecord staat op 24,43.

China wint de vrije slag estafette Mixed

In de finale van de 4 x 100 meter vrije slag voor gemengde estafetteploegen speelde Nederland geen enkele rol. Stan Pijnenburg (48,84) en Caspar Corbeau (49,05) zwommen volgens verwachting, maar halverwege was dat een zesde plaats. Uitzicht op een medaille was er op dat moment niet. Het aandeel van Kira Toussaint was 54,51 seconden en dat was minder snel dan in de 4 x 100 vrij vrouwen van afgelopen maandag (53,81). De achterstand op Italië bedroeg nog steeds ruim twee seconden en daar kon Marrit Steenbergen ondanks haar 52,74 niet zoveel aan doen. Nederland bleef zesde en eindigde met een tijd van 2.25,14. Steenbergen kon de achterstand wel terugbrengen tot 0,74. Winnaar China had toen al aangetikt met een voorsprong van bijna 4 seconden (3,96) op Nederland. De uitslag was uiteindelijk 1. China 3.21,18  2.Australië 3.21,78 en 3. Verenigde Staten 3.22,28. Na twee keer goud voor Australië en drie keer de USA was dit het eerste goud voor China sinds de start van dit onderdeel in 2015 (Kazan).