Nieuws

16 februari 2024

Marrit Steenbergen en Tes Schouten als snelsten naar finales

Kai van Westering plaatste zich voor de finale van de 200 rug. Hij verwierf tevens een startbewijs voor de Spelen van Parijs.

Dag 5 was een goede dag voor de Nederlanders bij het WK langebaan in Doha. Marrit Steenbergen (100 vrij) en Tes Schouten (200 school) vestigden als snelsten in hun serie NR’s. Finaleplaatsen waren ook voor Caspar Corbeau en Arno Kamminga op de 200 school, terwijl Kai van Westering zijn WK-debuut op de 200 rug bekroonde met een Olympische limiet en een finaleplaats.

Steenbergen Nederlands record op 100 vrij

Een ijzersterke Marrit Steenbergen plaatste zich met een tijd van 52,53 op de 100 vrij als eerste voor de finale van vrijdag. Nog nooit was een Nederlandse vrouw op deze afstand zo snel: ze zwom het oude record van Femke Heemskerk uit 2015 (52,69) uit de boeken. Steenbergen behaalde vorig jaar bij de WK van Fukuoka in 52,71 WK-brons op haar lievelingsnummer.

Dit hele toernooi is de PSV-zwemster al in vorm. Zondag won ze met de Nederlandse estafettezwemsters de 4 x 100 meter vrije slag op een manier, die vertrouwen bood voor het individuele onderdeel. Opvallend was de manier waarop zij de Australische Jacks in de laatste fase inhaalde en passeerde. Haar fantastische eindsprint (overname 0,40 en 52,35 was de snelste split) besliste de race in het voordeel van de Nederlandse ploeg.

In de eerste halve finale was Steenbergen ouderwets op dreef en na de opening van 25,25 was er geen houden aan en finishte zij in 52,53. Daarmee verbeterde zij het Nederlands record dat al bijna dertien jaar met 52,69 (tussentijd 25,70) in handen was van Femke Heemskerk. Decor was destijds de Swim Cup in Eindhoven 2011, waar Ranomi Kromowidjojo haar persoonlijk record van 52,75 vestigde in 2012. In de finale van Doha is Siobhan Haughey uit Hongkong de gevaarlijkste rivale. De winnares van de 200 vrij noteerde in de tweede halve finale (52,92 en 25,12 halverwege) zeer ontspannen de tweede tijd.

Ook Schouten zwemt  een Nederlands record

Ook Tes Schouten zwom een nieuw Nederlands record op de 200 school. Het vorige record vestigde ze zelf bij de wereldbekerwedstrijden in Boedapest eind vorig jaar (2.21,52). Nu klokte zij na een opening halverwege (1.07,79) en 1.44,22 op 150 meter twee honderdsten sneller in 2.21,50.
De 23-jarige Nederlandse kampioene had vanaf de start al een forse voorsprong opgebouwd. Voor de finale van vrijdag plaatste ze zich dan ook met gemak als eerste. Haar belangrijkste concurrenten zijn de Amerikaanse allrounder Kate Douglass (1.46,19 op 150 meter en als eindtijd 2.23,17) en Pickrem uit Canada. Zij kwalificeerde zich als derde (2.23,77). Schouten is favoriete voor de titel, maar de finale moet nog wel gezwommen worden en Douglass was vorig jaar tweede in 2.21,23 achter de nu afwezige Tatajana Schoenmaker uit Zuid-Afrika, die met 2.20,80 destijds de titel pakte.

Feestelijke Oranjedag, zeker voor Kai van Westering

Vrijdag kan een Oranje-gekleurde dag in Doha worden, want ook Kai van Westering komt voor Nederland in actie en wel in de finale 200 rug. Van Westering, die zich bij het EK onder 23 in Dublin (augustus 2023) in de WK-selectie had gezwommen, zette 1.56,91 neer, een tijd die slechts zeshonderdste is verwijderd van het Nederlands record (1.56,85 30 juli 2009  WK Rome. Hij plaatste zich daarmee als zevende nadat hij in de series de tweede tijd (1.57,29) had gerealiseerd. Daarmee verwierf hij ook een startbewijs voor de Olympische Spelen in Parijs. De beste Nederlander op dit nummer is Fred Eefting met zijn vijfde plaats op het WK in West-Berlijn 1978.

Corbeau en Kamminga wel finalisten, maar medailles lijken ver weg

Caspar Corbeau (2.09,34) en Arno Kamminga (2.10,30) plaatsten zich voor de finale van de 200 school. Voor een podiumplek moeten ze wel uit een ander vaatje tappen. De snelste tijd was van de Amerikaanse Jake Foster (2.08,78), Corbeau werd derde (2.09,34) en Kamminga (2.10,30) was nog net snel genoeg om de achtste finaleplek voor zich op te eisen. Het wordt zijn eerste WK-finale voor de Nederlandse recordhouder (2.06,80), die al wel Olympisch zilver won in Tokio 2021.

Koningsnummer voor de wereldrecordhouder

Zhanle Pan won het koningsnummer de 100 vrij bij de mannen in een tijd van 47,53. Dat viel wat tegen, want hij verraste op dag 1 als startzwemmer op de 4 x 100 vrij met zijn wereldrecord (46.80). Het was wel een zinderend spannende finalestrijd. De Chinese Pan ging aanvankelijk aan kop na een opening van 22,55, maar kwam na 60 meter in de problemen waarna hij zich toch weer wist terug te vechten en de Europese kampioen Miressi klopte in 47,53. In zijn WR-race was de tussentijd 22.26! De Italiaan zwom 47,73, de nummer drie Nandor Nemeth 47,78.

50 meter rugslag teleurstelling voor balende Toussaint

Kira Toussaint werd zevende (28,13) in de finale van de 50 rug. Het goud ging naar de Amerikaanse Claire Curzan (27,43), het zilver naar de Australische Iona Anderson (27,45) en het brons was voor de Canadese Ingrid Wilm (27,61). Toussaint had op meer gehoopt na haar achtste plaatsen tot nu toe op dit nummer.

Ook in de finale 4 x 200 vrij kwamen de Nederlandse vrouwen niet in de buurt van een podiumplek. Uiteindelijk werd het een zevende plek in 7.55,84, dankzij Imani de Jong (2.00,56), Silke Holkenborg (2.00,95), Marrit Steenbergen (1.54,89) en Janna van Kooten (1.59,44). Om voor een Olympische deelname in aanmerking te komen zijn de medaille winnaars van Fukuoka en Doha geplaatst en is er daarna ruimte voor nog dertien ploegen. En dat zit wel goed voor Nederland dat in Fukuoka nog zesde werd in 7.52,93. Oranje werd in 2022 in Rome nog zeer verrassend Europees kampioen in 7.54,07 en versloeg toen Groot-Brittannië, dat nu zilver veroverde.